krava Svet24.si

Krava napadla ženico, ta se je sama splazila do ...

soba študentka 250 Svet24.si

Začel se je lov na študentske postelje, ...

Ursula Gawish in Damijan Janković Necenzurirano

Damijan Janković nič več v osebnem stečaju. ...

novak jansa pl sr Reporter.si

Janša Novakovi očita, da je v tujini kritizirala...

azbe jug maribor Ekipa24.si

Nepogrešljivi član Maribora brez ovinkarjenja o ...

gozd-strahov-na-talentih Njena.si

Gozd strahov na Talentih: Nepričakovano ozadje ...

porsche doncic Ekipa24.si

Želite kupiti Dončićevo 'zverino'? Lukov ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za Vajglov odstop

Deli na:

Poslanski skupini SDS in SNS zahtevata odstop Iva Vajgla z mesta predsednika odbora državnega zbora za zunanjo politiko. Poziv Vajglu temelji na njegovi izjavi, ki jo je nedavno dal med obiskom v Beogradu, da bo nova vlada uredila status izbrisanim in jim izplačala odškodnine.

Poslanski skupini SDS in SNS zahtevata odstop Iva Vajgla z mesta predsednika odbora državnega zbora za zunanjo politiko. Poziv Vajglu temelji na njegovi izjavi, ki jo je nedavno dal med obiskom v Beogradu, da bo nova vlada uredila status izbrisanim in jim izplačala odškodnine.
Vajglova izjava, pišejo v SDS in SNS, je sporna predvsem zaradi razhajanja z referendumsko odločitvijo ljudstva iz leta 2004, ki se je s 95 % večino vseh, ki so glasovali, izreklo proti reševanju vprašanja t. i. "izbrisanih" z izdajanjem odločb neposredno na podlagi odločbe ustavnega sodišča. Prav tako je izjava v neskladju z mnenjem mnogih uglednih slovenskih strokovnjakov s področja ustavnega prava, ki je utemeljilo dejstvo, da je izdajanje odločb t. i. »izbrisanim« brez ustrezne zakonske podlage ustavno pravno izjemno sporno. Izplačilo odškodninskih zahtevkov, ki niso omejeni z zakonom, bi imelo velike in nepredvidene obremenitve državnega proračuna, s čimer bi bila ogrožena najbolj ključna področja socialne države, kot so: zdravstvo, šolstvo in skrb za starejšo populacijo. Po dosegljivih podatkih nobeden že vloženi odškodninski zahtevek ni nižji od 10.000 evrov, najvišji pa znaša 559.172 evrov. Trenutno je vloženih 25 odškodninskih tožb. V poslanskih skupinah SDS in SNS se zavzemajo za spoštovanje ustavnih odločb in iz njih izhajajočih pravic, vendar menijo, da je mogoče najti bolj konstruktivno in bolj primerno rešitev, ki ne zahteva okrnitve kakovosti življenja slovenskih državljanov.

Vajglova napoved izplačila odškodnin v Beogradu, menijo v SDS in SNS, ima poleg velikih materialnih tudi izjemno negativne politične posledice, zlasti z vidika odnosa do vseh, ki so sodelovali pri osamosvojitvi države Slovenije in še posebej tistih, ki so s svojim zdravjem in življenjem za samostojno Slovenijo plačali najvišjo ceno.


Kot predsednik Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora Republike Slovenije brez pooblastila Državnega zbora, pravijo v SDS in SNS, Vajgl ne bi smel podajati izjav ali stališč, ki zavezujejo Republiko Slovenijo, obenem pa bi se moral zavedati tudi neprimernosti ter samovoljnosti odpiranja in napovedi reševanja občutljive teme t. i. »izbrisanih« v Beogradu.

Navedena dejstva pričajo o nedopustni prenagljenosti vaše izjave na uradnem srečanju s predsednikom srbskega parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko, gospodom Dragoljubom Mičunovićem, da bodo t. i. "izbrisani" "dobili dokumente in povračilo škode", zato v SDS in SNS izražamjo dvom v Vajglovo primernost za nadaljnje vodenje Odbora za zunanje zadeve in zahtevajo njegov odstop. Prav tako pričakujejo opredelitev vodstva poslanske skupine Zares - nova politika in predsednika stranke Zares, Gregorja Golobiča do Vajglove izjave.