Revija Reporter
Slovenija

Za umetniki so prišli kriminalci, narkomani, brezdomci … zdaj jih ne mara Janković, ne marajo jih niti nekdanji kolegi

Nenad Glücks
6 9.222

8. feb. 2021 6:00 Osveženo: 7:19 / 08. 2. 2021

Deli na:

Policija odnaša protestnike pred tovarno Rog.

Bobo

Po tem, ko je Mestna občina Ljubljana izpraznila tovarno Rog ,se postavlja vprašanje, kam bodo šli izgnani rogovci. V Avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto, kjer so nekateri nekoč že bili, so nezaželeni.

Uporabniki Roga so na spletu zapisali, da so poslopje leta 2006 »zasedle angažirane študentke in študenti, umetnice in umetniki in aktivistke in aktivisti. Kot odgovor na tranzicijsko razlaščanje in plenjenje skupnega družbenega bogastva (privatizacija in deindustrializacija) ter izginjanje javnih in družbenih prostorov (individualizacija in atomizacija družbe)«. Dodali so še, da »legitimnost za svoje delovanje črpajo iz potrebe po prostorih za samoniklo umetniško, kulturno in politično dejavnost (avtonomija, neformalnost, alternativna kultura, horizontalno politično organiziranje)«.

Po besedah naših virov je bila pred 15 leti struktura uporabnikov Roga precej drugačna kot je zdaj. Res je bil bolj poudarek na alternativni kulturi in levičarskem aktivizmu, vendar se je skozi leta na to območje naselili tudi kriminalci, narkomani, brezdomci … Ali bi lahko del dosedanjih uporabnikov svoje mesto poiskal morda v najbolj znani avtonomni kulturni coni v Sloveniji – na Metelkovi, prav tako v centru Ljubljane? Poznavalci pravijo, da ne, saj jih tam nočejo, konec koncev naj bi se leta 2006 del dotedanjih metelkovcev prelevil v rogovce ravno zato, ker z drugimi na Metelkovi niso našli skupnega jezika.

Metelkova je druga zgodba kot Rog. Imajo dogovor z MOL (lastnico), elektriko, vodo, predstavljajo vsebine, zanimive za širšo javnost. Konec koncev sta tam tudi znani hostel Celica, galerija Alkatraz … »Stari« metelkovci se menda na vse načine otepajo kriminalcev, drogerašev, brezdomcev, saj ne želijo imeti degradiranega okolja.