Revija Reporter
Slovenija

Za to, da nima želodca, da bi zrušili Aleksandro Pivec, ima Tomaž Gantar dober razlog (KOMENTAR)

Ivan Puc

30. avg. 2020 8:21 Osveženo: 8:25 / 30. 8. 2020

Deli na:

Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar.

Bobo

Predsednik sveta Desusa Tomaž Gantar je pritisnil na zavoro in preprečil, da bi kompozicija z upokojenci lahko zgrmela v prepad.

Spektakla željni novinarski ceh je bil prej kot ne razočaran, nič kaj ni bilo zadoščeno tudi množici tistih, ki bi iz tuje nesreče kovala dobiček. Tu sta najprej ženski kolegici Aleksandre Pivec na čelu strank – Alenka Bratušek in Tanja Fajon.

Za to, da »nima želodca, da bi jo zrušili«, ima Gantar dober razlog. Razplet spopada vodi v smer razpleta na volilnem kongresu, na njem pa bo moral tokrat on sam kandidirati za predsednika – četudi proti svoji volji. Ko se je kot podpredsednik Desusa sprl s Karlom Erjavcem, je v ospredje potisnil ambiciozno kmetijsko ministrico, tokrat je povsem na čistini. Je še minister in zato sprejemljiv tudi za predsednika vlade. Ne glede na to, da si nista blizu.

Prav imajo tisti, ki menijo, da tako razklana stranka z nizko javnomnenjsko podporo pravzaprav ustreza premierju. Desus še nekaj časa ne bo v položaju, ko bi lahko resno zapretil z odhodom iz vlade, ker bi na predčasnih volitvah pristal izven parlamenta. 

Razplet spopada vodi v smer razpleta na volilnem kongresu, na njem pa bo moral tokrat Tomaž Gantar sam kandidirati za predsednika.

Ustavimo se pri medijih oziroma portalih, naklonjenih vladi in s tem tudi Desusu pod vodstvom Pivčeve. Z najbolj pomembnim dejstvom krize v upokojenski stranki, to je z nezaupnico poslancev, ki s predsednico nočejo sodelovati in bi šli na svoje, če jo svet ne zamenja, se skorajda ne ukvarjajo.

Težko ali sploh jim ne gre iz ust pripoznanje, da je njena kratka zgodba na čelu Desusa pripeljana do konca. Le še piko je treba pritisniti. Zato pa jih toliko bolj pritegujejo (dominantni) mediji, njihove ofenzive, zarote, puči(sti) ...

Pogosto se sklicujejo na histerijo oziroma histerizacijo. Izraz je rad prakticiral levi tednik, ko so močno medijsko ozvočene afere pretresale levosredinske vlade. Z drugimi besedami, niso pomembna očitna dejstva, temveč ozadja, globoka država ali vsaj medijska kanalizacija, če uporabimo izrazoslovje Gregorja Golobiča. Nekdo se je celo spomnil, da je bilo treba Pivčevo umakniti od denarja v demografskem skladu. 

Poslanci Desusa in Gantar zatrjujejo, da ostajajo v koaliciji. Razočarani, ker ne zapustijo vlade, bi lahko pokazali več potrpežljivosti za eksistenčne interese poslancev in stranke. Tudi to bo še prišlo na dnevni red.