profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za Rupla je izključitev Janše iz PEN »velik madež« in »mednarodni škandal«

Deli na:
Za Rupla je izključitev Janše iz PEN »velik madež« in »mednarodni škandal«

Foto: Arhiv Reporterja

Izključevanje z ideološkimi utemeljitvami je značilnost ustanov totalitarnih režimov, je Dimitrij Rupel ocenil izključitev Janeza Janše iz Slovenskega centra PEN. Rupel je, po zgledu še nekaj literatov v zadnjih dneh, podal izstopno izjavo iz SC PEN.

Izključitev Janeza Janše iz PEN je za slovensko pisateljsko skupnost in za slovensko kulturo velik madež, za Slovenijo pa tudi mednarodni škandal, piše Rupel v izstopni izjavi. Člani, ki stojijo za izključitvijo Janše, so po Ruplovem mnenju  "nekdaj čudovito organizacijo solidarnosti kritičnih intelektualcev pripeljali v položaj nestrpnega političnega trobila".

Ruplova izstopna izjava:

IZSTOPNA IZJAVA

Trst, 29. marca 2013

Spoštovani gospod
Marjan Strojan
Predsednik Slovenskega centra PEN
Ljubljana, Tomšičeva 12

Spoštovani gospod predsednik!

Včeraj, 28. marca 2013 sem z zamudo in s presenečenjem ugotovil, da je Slovenski center PEN iz članstva izključil Janeza Janšo.

Kolikor vem, je Janez Janša postal član PEN v začetku slovenske pomladi, ki je ravno po zaslugi ljudi, kot je on, Slovencem prinesla samostojno državo in vzpon na svetovnem prizorišču. PEN je nekoč ljudem, kot je Janša, predstavljal oporo in zatočišče pred pritiski korumpirane jugoslovanske države in njenih slovenskih oprod. Janša pa ni spadal v PEN samo zaradi svojega prizadevanja za človekove pravice, ampak tudi zaradi svojih knjig, ki so utemeljile in razlagale slovensko svobodoljubno politiko.  

Izključitev Janeza Janše iz PEN je za slovensko pisateljsko skupnost in za slovensko kulturo velik madež, za Slovenijo pa tudi mednarodni škandal. Izključitev je žalosten dogodek, kot si ga PEN – po mojem spominu – doslej ni privoščil. Izključevanje z ideološkimi utemeljitvami je značilnost ustanov totalitarnih režimov.

Po izključitvi Janeza Janše iz PEN se nikakor ne morem istovetiti z delovanjem PEN oz. z ljudmi, ki so nekdaj čudovito organizacijo solidarnosti kritičnih intelektualcev pripeljali v položaj nestrpnega političnega trobila. Soglašam s protesti Draga Jančarja in kolegov, ki v teh dneh izstopajo iz PEN. Obenem zato, ker obstaja verjetnost, da bi slovenski center doletele kritike ali celo sankcije mednarodnega pisateljskega združenja, pozivam, da vodstvo ljubljanskega PEN nemudoma prekliče svojo absurdno odločitev. Dotlej me ne morete več šteti za svojega člana. Z današnjim dnem izstopam iz članstva slovenskega centra PEN.

dr. Dimitrij Rupel