Revija Reporter
Slovenija

Za politične točke so Jernej Pikalo in somišljeniki pripravljeni pljuniti na ustavno načelo enakosti pred zakonom

Nenad Glücks
10 3.181

20. maj. 2021 6:00 Osveženo: 7:05 / 20. 5. 2021

Deli na:

Dr. Jernej Pikalo, nekdanji minister za izobraževanje, znanost in šport

Bobo

Janševa vlada je po dobrem letu delovanja končno prišla na dan s predlogom novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki so ga v proceduro v DZ vložili poslanci SDS, NSI in SMC. Koalicijski partnerji predlagajo, da naj država zagotovi sto odstotkov sredstev za obvezni javni program in 85 odstotkov za izvajanje razširjenega programa v zasebnih osnovnih šolah. Po sedanji ureditvi oba dela programa država financira 85- odstotno.

Kot so zapisali pri civilni iniciativi Združeni starši, je zanje »predlagano sto-odstotno financiranje obveznega programa in nespremenjeno 85-odstotno financiranje razširjenega programa po lanski odločbi ustavnega sodišča, ki je skrčilo pravico, ki nam jo je prisodilo leta 2014, sprejemljivo«.

Dejstvo je, da bi bili javni programi na zasebnih osnovnih šolah po zakonski noveli financirani nekoliko bolje, kot so zdaj, vendar bi bili celo v tem primeru otroci na teh šolah še vedno diskriminirani. Edina formula, po kateri ne bi bilo diskriminacije, je celotno financiranje »obveznega in razširjenega programa«.

O tem sem pisal že večkrat in bo treba očitno še pisati. Termina »obvezni« in »razširjeni« program sta v tem kontekstu zavajajoča. Videti je, kot da je »razširjeni« program v zasebnih šolah nadstandard, katerega naj pač plačujejo starši. Toda ni res! Gre za jutranje varstvo, dopolnilni pouk in podaljšano bivanje. Vse to so enako kot javne osnovne šole tudi zasebne osnovne šole dolžne zagotoviti vsem učencem. Gre za njihovo obveznost. Ni pa seveda obveznost učencev, da se tega dela programa udeležujejo. Gre za izbiro njih oziroma staršev. »Razširjeni program« je torej del javnega programa, ki so ga vse osnovne šole dolžne zagotoviti učencem. In ker so ga dolžne, bi ga morala država vsem tudi plačati, in to v celoti. Ne zgolj 85 odstotkov. Starši teh otrok to sicer vedo, vendar so pripravljeni pristati na kompromis, da bi bili vsaj nekoliko manj diskriminirani.

Toda opravka imamo z ljudmi, kot je Jernej Pikalo, podpredsednik SD in nekdanji minister za izobraževanje. Skupaj z drugimi politiki na levem polu namreč nikakor noče zmanjšanja (ne odprave!) diskriminacije, pač pa želi celo njeno povečanje. Torej, da »razširjenega programa« država v zasebnih osnovnih šolah sploh ne bi financirala. Čeprav je ta, kot smo pojasnili, tudi za te šole obvezen. Pikalo to ve in preračunljivo zavaja. Ve tudi, da volivci na levi takšno ravnanje podpirajo. Za politične točke so torej on in somišljeniki pripravljeni pljuniti na ustavno načelo enakosti pred zakonom, kar je zavržno ravnanje.