nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za NKBM tri nezavezujoče ponudbe

Deli na:
Za NKBM tri nezavezujoče ponudbe

Foto: Bobo

Nezavezujočo ponudbo za nakup državne Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) so oddali trije interesenti, neuradne informacije v današnji izdaji navaja časnik Dnevnik. Po navedbah virov časnika sta med njimi madžarska bančna skupina OTP in ameriški milijarder Wilbur L. Ross, kdo je tretji snubec, pa za zdaj ni znano.

OTP naj bi za NKBM ponudil okoli 300 milijonov evrov, Ross oz. njegov sklad WL Ross & Co pa 200 milijonov evrov.

To je bistveno manj, kot je država v banko vložila konec lanskega leta, in okoli polovico manj, kot je imela mariborska bančna skupina konec marca kapitala, navaja časnik in dodaja, da gre za okvirne ponudbe, ki se lahko med prodajnim postopkom spremenijo. Potencialni vlagatelji namreč še niso opravili skrbnega pregleda, temveč so dobili le informacijski memorandum.

Časnik še piše, da bo po ocenah poznavalcev višina kupnine za NKBM odvisna tudi od ustavnega sodišča, ki odloča o usodi imetnikov podrejenega dolga bank. Če bi ustavno sodišče ocenilo, da je bil ukrep protiustaven, bi lahko na NKBM padlo za do 90 milijonov evrov dodatnega dolga, za toliko pa bi se znižal tudi njen kapital.

Oba neuradna snubca za nakup NKBM večjih težav s financiranjem prevzema ne bi smela imeti. Bilančna vsota madžarske bančne skupine namreč znaša 33 milijard evrov, pri čemer je imela konec marca za 4,6 milijarde evrov kapitala.

Ross je po ocenah Forbesa 554. najbogatejši Zemljan z 2,6 milijarde evrov osebnega bogastva, njegova družba po zadnjih podatkih Marketwatch upravlja devet milijard dolarjev premoženja, v številnih primerih pa se je pri prevzemih povezala tudi z nekaterimi večjimi ameriškimi investicijskimi bankami in skladi tveganega kapitala, piše časnik.