Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za in proti

Deli na:

Vlada je na današnji seji pripravila predlog družinskega zakonika za obravnavo v DZ. V poslanskih skupinah SD, LDS in Zares so predlogu naklonjeni, v DeSUS neenotni, v opoziciji pa so kritični in v zakonodajnem postopku napovedujejo vložitev dopolnil. Po njihovih zatrdilih bodo storili vse, da se ne sprejme oz. uveljavi s sedanjo vsebino.

Vlada je na današnji seji pripravila predlog družinskega zakonika za obravnavo v DZ. V poslanskih skupinah SD, LDS in Zares so predlogu naklonjeni, v DeSUS neenotni, v opoziciji pa so kritični in v zakonodajnem postopku napovedujejo vložitev dopolnil. Po njihovih zatrdilih bodo storili vse, da se ne sprejme oz. uveljavi s sedanjo vsebino.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da zakonik ohranja nedotaknjeno tradicionalno zakonsko zvezo med moškim in žensko in ne ustvarja novih oblik družine. Pač pa te le prizna. Tu ne gre le za vprašanje istospolnih skupnosti, ampak tudi za enostarševske, reorganizirane in druge družine, je pojasnil.

Vodjo poslanske skupine SD Bojana Kontiča veseli, da so v predlogu družinskega zakonika pravice otrok na prvem mestu. "Zato menimo, da nas mora prav slednje, pri vseh dvomih, polemikah in predsodkih, vedno znova opomniti na najpomembnejši cilj, ki ga moramo zasledovati, to je otrok in njegove koristi," je za STA dejal Kontič.

Prav je, da je predlog nastal v luči upoštevanja odločbe ustavnega sodišča, zlasti pri izenačevanju pravic istospolnih partnerjev, menijo v poslanski skupini SD.

Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Cvete Zalokar Oražem pri zakoniku ne gre za pravico istospolnih, ampak v prvi vrsti za pravico otrok. Družinski zakonik je moderen zakon, ki ureja družinska razmerja glede na to, kar se pač v družbi dogaja, je poudarila. Ob tem je izrazila upanje, da bodo v državnem zboru pozornost namenili celotni vsebini zakona in se ne bodo ukvarjali "zgolj z nekaterimi izpostavljenimi, predvsem ideološko pogojenimi vsebinami, ki se tičejo zelo, zelo ozkega kroga ljudi".

Predlagani družinski zakonik je sredstvo, ki bo zelo pripomoglo k varstvu pravic otrok in izboljšalo njihov položaj na številnih področjih, je za STA dejal vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic. Kot Zalokar Oražmova je tudi on poudaril, da so istospolne skupnosti v slovenskem prostoru dejstvo. Pozdravil je še ureditev, ki prepoveduje vsakršno nasilje nad otroki.

Glede možnosti, da lahko otroke posvojijo tudi istospolni, imajo poslanci DeSUS po besedah Matjaža Zanoškarja različno mnenje, soglasno pa podpirajo druge ureditve. Po besedah Zanoškarja bodo verjetno le trije poslanci podprli omenjeno možnost posvojitve, dva bosta proti. O imenih poslanec ni želel govoriti, je pa dejal, da sam tem določbam ne nasprotuje, vendar bi morali postopek posvojitve bolj natančno definirati.

V opozicijski SDS pa po besedah poslanca Franca Cukjatija obžalujejo, da pri tako občutljivem vprašanju, kot je družinski zakonik, Pahorjeva vlada ni sposobna doseči širšega družbenega konsenza. Po mnenju SDS tako vlada slepo vztraja pri predlogu, da se pravica istospolnih partnerjev do posvojitve otrok postavi pred pravico otroka biti posvojen v urejeno klasično družino. V državnem zboru bodo tako po napovedih Cukjatija zakonik skušali dopolniti in izboljšati. "Če pa to ne bo možno, pa bomo naredili vse, da do sprejetja ne bo prišlo," trdi poslanec SDS.

Del predlaganega družinskega zakonika je po mnenju vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika dober. Obžaluje pa, da se vlada ni hotela nič usklajevati z opozicijo. Nekatere določbe predloga so po njegovih besedah nepotrebne, zato bodo naredili vse, da ne bodo sprejete. Presečnik je ob tem napovedal ostro razpravo na seji odbora in na seji državnega zbora. Na vprašanje, ali lahko razprava pripelje do sprememb predloga zakonika, pa je odgovoril, da bodo to še videli in da so "vedno optimisti".

Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je v izjavi za medije ob robu izredne seje izvršilnega odbora SLS dejal, da je bila njegova prva izjava glede družinskega zakonika: "Katastrofa." Po njegovem mnenju je nesprejemljivo, da vlada "vztraja pri ideoloških temah". V SLS bodo po njegovih besedah storili vse, da preprečijo uveljavitev tega "škodljivega zakonika". "Absolutno nesprejemljivo je, da bi istospolne zveze lahko posvojile otroka," je poudaril.

Vladna koalicija hoče po mnenju vodje poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča z "odpustki istospolnim partnerjem" izsiliti nekaj neživljenjskega in neustreznega, saj brez njih ne bo tudi "drugih dobrih sprememb v korist družine na splošno". Kot meni Jelinčič, je zadeva "zelo hinavsko pripravljena". Če bodo na zakon v državnozborskem postopku sprejeti določeni amandmaji, ga bodo v SNS podprli. Sicer pa napoveduje, da bodo "pristopili k referendumu, ki ga že pripravljajo druge stranke opozicije".

V zunajparlamentarni NSi pa menijo, da bi morali pravice otrok, ki živijo v istospolnih skupnostih, urediti v drugih aktih in ni treba zaradi tega spreminjati načelnega odnosa do družine in zakonske skupnosti. V NSi si bodo po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak še naprej prizadevali, da ne bi prišlo do uveljavitve določil, ki so zanje sporna. V primeru, če bo takšen zakonik sprejet v DZ, se bodo povezali s Civilno iniciativo za družino in pravice otrok ter zbirali podpise za referendum.

Kampanja Za vse družine pozdravlja potrditev družinskega zakonika na vladi, gre za samoumevni nadaljnji korak pri pluralizaciji in demokratizaciji Slovenije, meni pobudnik kampanje Mitja Blažič. Vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc pa poudarja, da bodo imele vladne stranke v DZ popravni izpit. Po njegovih besedah upajo, da bodo s konstruktivnim dialogom lahko našli rešitve, ki bodo imele splošno družbeno soglasje, sicer bo "o tem odločilo ljudstvo".

Novoimenovani ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres obžaluje, da vlada pri potrditvi predloga družinskega zakonika ni upoštevala "glasov, ki so bili vendarle dovolj jasno izraženi v javni razpravi". Kot je poudaril za STA, to obžaluje še toliko bolj, "ker je nas, ki v Sloveniji ne delimo teh vrednot in prepričanja, vendarle večina".