GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za Gregorja Golobiča sem moteča novinarka

Deli na:

Rosvita Pesek komentira govorice, da je pri nekaterih vladajočih politikih ena od tistih novinarjev RTVS, katerim napovedujejo novinarsko čistko. To je pred osmimi leti že izkusila, umazano delo v času vladavine LDS je opravila nekdanja odgovorna urednica informativnega programa TVS Tanja Starič. Peskova meni, da je tudi tokrat nezaželena novinarka za predsednika Zares, Gregorja Golobiča, ki jo je prijavil na novinarsko častno razsodišče, to pa je ugotovilo, da je pri obravnavi zadeve Ultra ravnala v skladu z novinarskim kodeksom. Opozarja na pasti in slabosti novega zakona o RTVS, o katerem bodo volivci odločali na referendumu. Dvajset let po plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti države je po njenem mnenju pozitivni naboj izpuhtel, saj so odpovedale politična, gospodarska in sodna elita. Te nosijo glavno odgovornost za razpad vrednostnega sistema.

Rosvita Pesek komentira govorice, da je pri nekaterih vladajočih politikih ena od tistih novinarjev RTVS, katerim napovedujejo novinarsko čistko. To je pred osmimi leti že izkusila, umazano delo v času vladavine LDS je opravila nekdanja odgovorna urednica informativnega programa TVS Tanja Starič. Peskova meni, da je tudi tokrat nezaželena novinarka za predsednika Zares, Gregorja Golobiča, ki jo je prijavil na novinarsko častno razsodišče, to pa je ugotovilo, da je pri obravnavi zadeve Ultra ravnala v skladu z novinarskim kodeksom. Opozarja na pasti in slabosti novega zakona o RTVS, o katerem bodo volivci odločali na referendumu. Dvajset let po plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti države je po njenem mnenju pozitivni naboj izpuhtel, saj so odpovedale politična, gospodarska in sodna elita. Te nosijo glavno odgovornost za razpad vrednostnega sistema.

Na začetku leta ste dejali, da se tudi čez pet let vidite kot voditeljica Odmevov. Hkrati je v javnosti slišati, da ste na seznamu za novinarsko čistko na RTVS pri nekaterih politikih iz vladajoče koalicije.

Poslanki, ki naj bi o tem govorili, sta to javno zanikali. Mimogrede, ena je moja nekdanja novinarska kolegica, druga pa moja gimnazijska profesorica slovenščine iz Maribora. Težko verjamem, da bi se spustili tako nizko.

Mislite, da za del sedaj vladajočih politikov niste dovolj moteči za uvrščanje med nezaželene novinarje?

Najbrž za nekatere sem. Recimo za predsednika Zares, ki me je v zadevi Ultra posadil na zatožno klop pred novinarskim častnim razsodiščem, me obtožil orkestrirane manipulacije, razsodišče mu ni pritrdilo, nazadnje pa se je še opravičiti pozabil. Ampak načinov za utišanje, kot vi pravite nezaželenih novinarjev, je več; ni jih treba vedno odstraniti z delovnega mesta, ker so tudi bolj prefinjene metode. Na primer v zvezi z voditelji Odmevov: uvedeš več voditeljev oddaje, narediš domnevno reorganizacijo oziroma nov koncept oddaje, po katerem nekateri stari voditelji pač ne pridejo več v poštev. Ali pa nadrejeni nenadoma ugotovijo, da gledanost oddaji upada. Pa upada morda tudi zato, ker ni več zagotovljeno predvajanje ob 22. uri in se gledalci nanjo naveličajo čakati. A ker gledanost upada, je treba nekaj storiti z voditelji, in tako naprej. Hočem reči, da ni nujno, da se tisti, ki prevzemajo RTV, takoj spravijo z mesarico nad nas.

Je med temi načini lahko tudi kritika varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev programov RTVS, ki vam je pred časom štela sekunde v Odmevih, namenjene za posamezne politične goste?

Varuhinja je sekunde štela zato, ker jo je k temu spodbudila neka gledalka. Pa ji ne bi bilo treba, in verjetno sem se prav zaradi vsega prej naštetega tako glasno odzvala – s pismom vsem članom programskega sveta RTVS. Pri njenem razmišljanju v odgovoru gledalki Z. K., ki je zahtevala, naj mi direktor kupi štoparico, da bom znala odmerjati čas levim in desnim politikom v studiu, je po mojem varuhinja kmalu sama ugotovila, da se je ujeta na spolzkem ledu naše gledalke in da poslanstvo novinarjev ni to, da v studiu namesto semaforja dajemo minuto časa zdaj enim, zdaj drugim. Za novinarja je vendarle na prvem mestu vsebina.

S čim ste si po vašem prislužili določene antipatije pri delu zdaj vladajočih?

Pravzaprav ne vem. Moj stil vodenja oddaj je že 20 let podoben, od prvih Žarišč, Omizij do Odmevov. Dejstvo pa je, da je kritična ost zmeraj bolj usmerjena proti oblasti kot opoziciji. Pri nas v Odmevih imamo veliko gostov z vladne strani, pogosto najvišje – ministre. In nekatere stvari je preprosto treba vprašati. To je bilo potrebno pri arbitražnem sporazumu, pri zadevi Baričevič, pri najemu Nacionalnega preiskovalnega urada, pri TEŠ in tudi pri zadevi Ultra. Na temo se skušam najbolje pripraviti, zato se mi zaradi tega, da pri nekaterih vprašanjih oziroma odgovorih vztrajam, res ni treba opravičevati. To je moje delo in to gledalci od nas novinarjev tudi pričakujejo. Velikokrat pričakujejo celo večjo odločnost, kot jo mi demonstriramo.

Pred leti ste že izkusili politično motivirano čistko, ko so vas na hitro razrešili z mesta urednice aktualno-dokumentarnega programa. Ste ugotovili, za koga in zakaj ste bili takrat moteči?

Oblast je bila takrat, leta 2002, podobna kot je zdaj, le da je bila najmočnejša stranka LDS. Uroš Lipušček kot odgovorni urednik informativnega programa TVS je zaradi cenzure – šlo je za nakup še danes spornega vladnega letala – pod pritiskom novinarjev odstopil. Nasledila ga je Tanja Starič. Takrat sem bila urednica precej močnega sestavnega dela informativnega programa, aktualno-dokumentarnega programa, ki je obsegal kar 13 tedenskih in mesečnih oddaj. In nekaj dni po imenovanju mi je nova urednica kar na dopust po telefonu sporočila, da me bo zamenjala oziroma moje delovno mesto ukinila. Kot razlog je navedla, da novinarji zahtevajo razrešitev enega od prav tako pomembnih urednikov znotraj informativnega programa; najlažje ga zamenja tako, da naju razreši oba in delovni mesti ukine, odgovorno uredništvo pa reorganizira. Od vseh oddaj, ki sem jih urejala, mi je bil kot novinarki, ki je specialistka za notranjepolitične teme, prepuščen le Polnočni klub. To je pa bila edina oddaja, v kateri ni smelo biti politike, in tam se nazadnje pristala.

Tako je odločila Tanja Starič?

To odločitev mi je sporočila Staričeva kot nova odgovorna urednica.

Od zagovornikov novega zakona o RTVS je slišati, da je bližnji referendum o zakonu poskus Janeza Janše, da obdrži nadzor nad nacionalno televizijo. Ste vi kdaj osebno ali pri kolegih čutili neposredno ali posredno poseganje Janše v program RTVS?

Osebno ne. Če bi se to zgodilo, bi to tudi glasno povedala.

VEČ V TISKANI IZDAJI

 

OBJAVA NASPROTNIH DEJSTEV

Spoštovani!
V skladu z zakonom o medijih zahtevam objavo naslednjih nasprotnih dejstev k članku v rubriki intrevju tedna, pogovor z dr. Rosvito Pesek
"Za Gregorja Golobiča sem moteča novinarka". Zahtevam, da se besedilo na ustrezen način objavi tudi na spletni strani, kjer so objavljeni odlomki intervjuja:


G. Rosvita Pesek se je očitno po osmih letih odločila uvrstiti med
domnevne žrtve čistk na RTV. Za to ima zagotovo svoje razloge, ki me ne
zanimajo. Če bi, seveda, trditve ki jih navaja, bile resnične, pa niso.
Ni res, da je bila v času, ko sem opravljala delo odgovorne urednice, g.
Rosvita Pesek samo urednica Polnočnega kluba, "v kateri ni smelo biti
politike". Bila je tudi urednica - in voditeljica - Omizij, oddaje, ki
smo jo prav v mojem mandatu vrnili na ekrane in v katere je vabila goste
po svoji izbiri. Tudi politike, če se je tako odločila. Bila je
voditeljica predvolilnih soočenj v vseh volilnih kampanjah v mandatu
2002 - 2006. Bila je avtorica dokumentarnih oddaj in dosjejev. Vsa štiri
leta je bila ena od urednic v informativnem programu.

Ni res, da sem "opravila umazano delo", kot se je na temelju izjav g.
Peskove zapisalo uredništvu Reporterja. Sem pa se trudila čim bolje
opravljati svoje delo, v skladu s svojimi pristojnostmi in dolžnostmi.
Nobena politična ali katera druga sila me ne bi mogla prepričati, da bi
še naprej (zelo dobro) plačevali "nadurednika" oddaj, ki že imajo svoje
urednike. Te funkcije, ki je očitno nastala v daljnih letih poskusov
uravnoteženja položajev, ni več, vrnil je ni niti naslednji odgovorni
urednik. Odločitev, da dveh "vmesnih" urednikov z individualnima
pogodbama v informativnem programu ne potrebujemo, pa je bila zagotovo
ena boljših v mojem mandatu.

In za konec; nespodobno je, da o čistkah govorijo ljudje, ki se na RTV
že desetletja selijo iz enega uredniškega ali voditeljskega stola na
drugi. Še bolj, da v te svoje zgodbe vpletajo celo kolege, ki smo si
medtem morali službo iskati drugje. Ali, če uporabim kar izjavo Peskove
iz istega intervjuja: zdaj bi pa res bil že čas, "da novinarji ne bi
bili drug drugemu volkovi...in ne podaljšek nekoga, ki po nas sporoča
svoje mnenje".

Z lepimi pozdravi,
Tanja Starič,
novinarka