Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za ekološko prehrano azilantov v Ljubljani skoraj 2,8 milijona evrov

Deli na:
Za ekološko prehrano azilantov v Ljubljani skoraj 2,8 milijona evrov

Migranti so prispeli v azilni dom v Ljubljani - Foto: Bobo

Urad za oskrbo in integracijo migrantov je v letu 2018 najpogosteje prejel vprašanje o tem, ali po državi res nastajajo sprejemno-registracijski centri, je na včerajšnjem pogovoru z mediji povedala direktorica urada Mojca Špec Potočar. Kot je pojasnila, je čas morebitne vzpostavitve teh centrov in njihovo število stvar varnostne ocene policije.

Urad je po sklepu vlade pristojen za zagotovitev vsega potrebnega, da se bi v primeru ocene policije o potrebi po povečanju kapacitet na obmejnem območju vzpostavili sprejemno-registracijski centri, je povedala direktorica. Ne gre za nastanitvene kapacitete kot takšne, pač pa za mesto, kjer bo policija v primeru prihoda večjega števila migrantov lahko opravila ustrezne postopke, je povedala. Kot je pojasnila, je glede na trajanje policijskih postopkov predvideno, da bi se tam zadržali največ 72 ur.

Direktorica urada je komentirala tudi nekatere javne polemike o javnih naročilih in razpisih, ki jih za primer povečanega števila migrantov objavljajo v uradu. Kot je poudarila, gre za okvirne sporazume, ki jih bodo aktivirali le v primeru, da se bo pojavila potreba po tem. Njihova vrednost pa je opredeljena glede na najdražji možen scenarij.

Trenutno sta sicer odprti dve javni naročili. Prvo predvideva dobavo in montažo panelne ograje in vrat za sprejemne-registracijske centre. Naročilo je razdeljeno na tri sklope glede na potencialne lokacije centrov. Ponudniki morajo ponudbe oddati do 10. ure 25. januarja prihodnje leto, še isti dan bo tudi odpiranje ponudb.

Drugo naročilo pa se nanaša na izvajanje oskrbe z ekološko prehrano prosilcev za mednarodno zaščito, nastanjenih v azilnem domu v Ljubljani ter na njegovi izpostavi na Kotnikovi ulici. Ocenjena vrednost javnega naročila je 1,95 milijona evrov za azilni dom in nekaj manj kot 840.000 evrov za izpostavo. Rok za oddajo ponudb je 7. januar, ko bo tudi odpiranje ponudb.



Vlogo za mednarodno zaščito so sicer letos oddali 2803 tujci. V Sloveniji trenutno prebiva 255 prosilcev za mednarodno zaščito in 547 oseb, ki so ta status že pridobile. Od leta 1991 je sicer Slovenija status mednarodne zaščite dodelila 808 tujcem.

Slovenija za migrante sicer ni ciljna država. V uradu namreč opažajo, da se je število prosilcev za mednarodno zaščito, ki odidejo iz Slovenije, v primerjavi z lanskim letom povečalo kar za desetino. Več kot 90 odstotkov je namreč tistih, ki želijo odpotovati iz države. To je seveda njihova prostovoljna odločitev in v uradu temu ne morejo nasprotovati, je povedala Špec Potočarjeva.

Med ključne naloge urada v letu 2019 pa je uvrstila nadaljevanje dosedanjih projektov s poudarkom na pilotnem projektu oblikovanja rešitev za nastanitev mladoletnikov brez spremstva ter priprava strategije integracije v okviru strategije migracij. Še naprej si bodo prizadevali za uspešno integracijo in za uspešno sodelovanje s pristojnimi institucijami.

Ob svetovnem dnevu migrantov je sicer urad v ljubljanskem azilnem domu včeraj pripravil posebno slovesnosti. Na njej so prosilci za mednarodno zaščito, ki bivajo v azilnem domu, predstavili svoje življenjske zgodbe, migrantske izkušnje in načrte za prihodnost.