Revija Reporter
Slovenija

Za belokranjsko-dolenjsko smučišče Gače novi načrti

STA

5. nov. 2017 9:53 Osveženo: 9:56 / 05. 11. 2017

Deli na:

Z belokranjsko-dolenjskim smučiščem Gače nad Črmošnjicami, ki predzadnjo zimsko sezono ni delovalo, imajo nove načrte.

Po lanski menjavi lastništva, delni prenovi in po tem, ko ljubljanskemu podjetju Smuk ni uspelo zagotoviti 180.000 evrov za odkup naprav in druge opreme, so ga najeli smučarski navdušenci, ki imajo z njim dolgoročne načrte.

Smučišče Gače so po tem, ko se je letos vrnilo v roke semiške Iskre, najeli domači smučarski zanesenjaki, ki so ustanovili podjetje Gače.

Njegov direktor Borut Koprivnik, med drugim lastnik novomeškega smučarskega servisa, je novinarjem povedal, da so takoj, ko se je izkazalo, da nekdanji najemnik ne bo uspel zagotoviti potrebnega zneska, začeli s pripravami za odkup in podpisali najemno-odkupno pogodbo.

Prvi obrok so že poravnali, do konca leta 2019 jih čakajo še trije. Po zadnjem pa bodo za simbolni dodatni evro opremo in naprave, ki jih imajo zdaj v najemu, odkupili.

Smučišče bodo letos usposobili do lanske ravni, nato pa se bodo lotili dolgoročnih ciljev. Večje naložbe jih čakajo že prihodnje leto, ko bodo v zasneževanje vložili približno 200.000 evrov, pri čemer računajo tudi na razpisni denar.

Med drugim nameravajo namestiti dodatnih 20 zasneževalnih žiraf, ki jim bodo ob zdajšnjih dveh tovrstnih napravah in osmih snežnih topih ter nabavi močnejše vodne črpalke konec leta 2019 omogočile hkratno zasneževanje obeh smučarskih prog na Gačah.

Navedeno naj bi jih stalo dodatnih 100.000 evrov. Če se bo vse izteklo, kot predvidevajo, pa bi lahko prihodnje leto usposobili tudi sedežnico, za kar bi potrebovali še dodatnih 30.000 evrov.

Čez dve leti naj bi na Gačah zaživel tudi poletni turizem, pri čemer novi lastniki stavijo na ureditev gorskih kolesarskih in pohodniških poti, leto kasneje pa naj bi uredili tudi zimsko nočno smuko, je še napovedal Koprivnik.

Po besedah semiške županje Polone Kambič bo svoj delež pri reševanju smučišča primaknilo tudi 15 dolenjsko-belokranjskih občin, ki so podpisale posebno pismo o podpori programu Jugovzhodna Slovenija smuča in novoustanovljeni družbi.

S tem pa so se obvezale, da bodo v lastnih proračunih zagotovile denar za nakup tamkajšnjih smučarskih vozovnic. Merilo za prispevek bo število osnovnošolcev v določeni občini, skupna občinska podpora pa naj bi dosegla 50.000 evrov, je še navedla Kambičeva.

Smučišče Gače pod 965 metrov visokim Pogorelcem, edino večje dolenjsko in belokranjsko smučišče, ki na 55 hektarjih obsega 6,5 kilometra tekaških in osem kilometrov smučarskih prog s trisedežnico in petimi vlečnicami, je bilo v svojih najboljših časih priljubljena točka belokranjskih, dolenjskih in posavskih smučarjev, med tamkajšnjimi pogostimi gosti pa so bili tudi hrvaški smučarji.

Zaradi dokaj nizke nadmorske višine med 700 in 965 metri ga kljub umetnemu zasneževanju pogosto pestijo zelene zime s pomanjkanjem snega.