Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z zadevo Patria se zavlačuje, za Baričeviča se je hitelo

Deli na:

Vrnitev bulmastifov Saši Baričeviču je slovenskemu sodstvu pomembnejša od zadeve Patria, je na Facebooku na dvojna merila sodstva opozoril predsednik SDS Janez Janša. Sodniki zadeve Patria ne želijo obravnavati prednostno, medtem ko se je z vračanjem psov lastniku, ki ga je zastopal vplivni odvetnik Senica, izredno pohitelo, pravi Janša.

Vrnitev bulmastifov Saši Baričeviču je slovenskemu sodstvu pomembnejša od zadeve Patria, je na Facebooku na dvojna merila sodstva opozoril predsednik SDS Janez Janša. Sodniki zadeve Patria ne želijo obravnavati prednostno, medtem ko se je z vračanjem psov lastniku, ki ga je zastopal vplivni odvetnik Senica, izredno pohitelo, pravi Janša.

V zadevi Patria prihaja do nerazumnega zavlačevanja, slovensko pravosodje pa ima dvojna merila, je na socialnem omrežju Facebook zapisal predsednik SDS Janez Janša. Kot je zapisal, so okrajni sodnici v zadevi Patria Barbari Klajnšek že novembra predlagali, da omenjeni postopek obravnava prednostno, vendar pa je bil njihov predlog zavrnjen.

Janša je kot primer dvojnih meril slovenskega pravosodja navedel primer Baričevič in vračilo njegovih psov. "V rekordnem času so vse instance ukrepale v korist pomembnega lastnika in odvetniške pisarne Senica, odločalo se je celo isti dan, ko so bile podane vloge, odločbe so se pošiljale celo po telefaksu," navaja Janša.

Zapisal je, da tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je vodila zadevo preiskovanja morebitnih prikrivanj dejstev policije v aferi Bulmastifi vodi tudi postopke v primeru Patria, in se ob tem sprašuje, ali gre za slučaj.

Janša opozarja tudi na zadeve Perčič, v kateri so sodišča po njegovem mnenju "nenavadno hitro procesirala njegove tožbe proti SDS". Ljubljansko okrajno sodišče je namreč oktobra leta 2008 sklenilo, da mora SDS s svoje spletne strani umakniti citate iz članka z naslovom Maske padajo, v katerem je bilo zapisano, da "najdemo na seznamu tudi partiji najbolj zveste vojščake iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe, kot je npr. sedanji predsednikov svetovalec Franci Perčič".

Včerajšnjemu zapisu na Facebooku je danes sledil nov, v katerem je Janša opozoril, da njegovi obrambi še danes ni uspelo pridobiti celotnega sodnega spisa. Pridobljenih je bilo le okoli 15 odstotkov spisa, kakih 9000 strani pa je še nedostopnih. "Očitno imajo na slovenskih sodiščih najpočasnejše kopirne stroje v EU, ki oživijo le takrat, ko se prikažejo odvetniki Zdolšek, Senica ali Čeferin," piše Janša. 

 
Objavljamo komentarja Janeza Janše:

Nerazumno zavlačevanje zadeve Patria

Okrajni sodnici v zadevi Patria Barbari Klajnšek smo že sredi novembra predlagali, da omenjeni postopek zaradi očitnih razlogov obravnava  prednostno, za kar so se javno zavzeli tudi številni pravni strokovnjaki. Prispel je suhoparen in deloma izmikajoč se odgovor (v prilogi), ki pa je v svojih posledicah vendarle nedvoumen: »Prednostne obravnave ne bo.«

Slovensko pravosodje ima očitna dvojna merila. Spomnimo se samo ponovno aktualne zadeve Baričevič in vračila njegovih psov. V rekordnem času so vse instance ukrepale v korist pomembnega lastnika in odvetniške pisarne Senica, odločalo se je celo isti dan, ko so bile podane vloge, odločbe so se pošiljale celo po telefaksu. Pa zadeve Perčič, v kateri so sodišča nenavadno hitro procesirala njegove tožbe proti SDS, dočim smo na začetek mnogo starejše, pomembnejše in javno odmevnejše sodne zadeve proti Antonu Ropu čakali dolga leta.

Zadnja oddaja Pogledi Slovenije z dne 16.12.2010 pa je razkrila novo dejstvo o delovanju slavne tožilke Hrastarjeve: "Tožilka, ki je vodila zadevo preiskovanja morebitnih prikrivanj dejstev policije (v aferi Bulmastifi) zaradi zaščite vplivnih posameznikov ali nadrejenih, pa je bila Branka Zobec Hrastar. Iz nam dostopnih informacij /.../ nedvoumno izhaja, da je Branka Zobec Hrastar policistu odredila delovanje le v smeri raziskovanja izvora fotografije mrtvega Baričeviča, ki je zaokrožila na internetu. In nič več." (vir: http://www.rtvslo.si/slovenija/afera-bulmastifi-od-popolne-demontaze-pravne-drzave-do-zadnjih-odkritij/246511 )

Ista tožilka vodi postopke v primeru Patria.

Ali še kdo verjame v slučaje?

 

Kršenje ustavnih pravic obrambe

Pravosodna farsa v zadevi Patria se nadaljuje. Že avgusta je Mladina objavila obtožni predlog, ki ga obtoženi še nismo niti dobili, kaj šele, da bi se lahko pred javnimi obtožbami javno zagovarjali na podlagi vpogleda v sodni spis. Več kot mesec dni kasneje, ko je bil obtožni predlog končno na voljo, se je pričelo mukotrpno pridobivanje sodnega spisa. Očitno imajo na slovenskih sodiščih najpočasnejše kopirne stroje v EU, ki oživijo le takrat, ko se prikažejo odvetniki Zdolšek, Senica ali Čeferin. Pa tudi ta počasni postopek se lahko očitno po mili volji prekine, o čemer priča priloženi dokument sodnice Barbare Klajnšek, v katerem sporoča,da dostop do sodnega spisa naenkrat ni več mogoč, saj naj bi ga posredovali Višjemu sodišču. Doslej je obramba lahko pridobila le kakih 15% spisa, trenutno je nedosegljivih še kakih 9000 strani.  Zakon o kazenskem postopku na podlagi ustavne pravice do obrambe določa pravico vsakega obtoženega do vpogleda v sodni spis, ki ne sme biti nerazumno omejevana.

Za Zalarjevo in Turkovo pravno državo očitno to ne drži oziroma drži še manj, kot je to veljalo za vojaško sodišče leta 1988. Ob tem bi  Danilo Turk obtoženim še prepovedal govoriti. Dober učenec svoje mentorice Vide Tomšič, ni kaj. Upam, da si je ogledal film o Angeli Vode. Če že govori o tem, kaj se spodobi in kaj ne, potem naj razmisli, ali se spodobi, da je nekdo, ki je javno omalovaževal slovenski plebiscit o neodvisnosti in o tem polemiziral po časopisju, predsednik častnega odbora za proslavitev tega zgodovinskega dogodka.

Če se vrnemo k začasni (?) nedostopnosti sodnega spisa, potem lahko ugotovimo, da bo na koncu tudi ta manever nedvomno uporabljen za zavlačevanje. Tranzicijsko levico je očitno ob pogledih na zadnje javnomnenjske raziskave tako strah prihodnjih volitev, da uporablja in zlorablja prav vse inštrumente, ki jih ima ali si jih nezakonito lasti.