favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Z rdečimi baloni na pohod za otroke s posebnimi potrebami (FOTO in VIDEO)

Deli na:
Z rdečimi baloni na pohod za otroke s posebnimi potrebami (FOTO in VIDEO)

Pohoda z rdečimi baloni v Mariboru se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. - Foto: UPRS

Zavod 13 iz Maribora je včeraj ob mednarodnem dnevu redkih bolezni v 15 mestih po Sloveniji organiziral že peti vseslovenski pohod z rdečimi baloni. Prireditelji želijo, da javnost spozna otroke s posebnimi potrebami in premosti strah pred njimi. Pohoda v Mariboru se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Letos prvič niso preplavili le celotne Slovenije, temveč so se preselili tudi v Zagreb in Beograd. Sam pohod je potekal pod časnim pokroviteljstvom predsednika republike, ki je pred kratkim balon simbolično predal tudi hrvaški kolegici Kolindi Grabar-Kitarović.

Rdeč balon, ki simbolizira upanje in ljubezen ter označuje posebne otroke v družbi, je tako povezal tri različne države, 16 različnih mest, več kot 1500 ljudi. "Če bo en sam človek na naše otroke začel gledati drugače in jih videl v luči, kot jih vidimo starši sami, potem smo namen gotovo dosegli," je navedla direktorica zavoda in organizatorica pohoda Petra Greiner.

Z dogodkom v zavodu želijo opozoriti, da ima drugačnost, ki se "zrcali ne le v naših otrocih temveč tudi v odraslih osebah, svoje mesto med vsemi nami".

Greinerjeva je prejemnica naziva Slovenka leta 2017, ki je z ustanovitvijo Zavoda 13 spodbudila k ozaveščanju o drugačnosti in sprejemanju otrok s posebnimi potrebami. Je tudi prejemnica priznanja jabolko navdiha za dejanja, ki navdihujejo druge.



Tokratni pohod je v Ljubljani potekal od Starega trga pred Drugo violino, lokalom, ki zaposluje tudi ljudi s posebnimi potrebami, kjer so otroke pričakali s piškoti in sokom. Po okrepčilu so se z rdečimi baloni v rokah napotili do Magistrata, nato čez Tromostovje in po drugem bregu Ljubljanice do Gornjega trga in nazaj do Starega trga. Po navedbah organizatorja ljubljanskega pohoda Petra Berdena se vsako leto zbere med 50 in 100 ljudi.

Polona Rus iz Ljubljane je mama dveh otrok z redkimi boleznimi, pohoda se udeležuje z obema otrokoma zato, da "se vidi, da so otroci z redkimi boleznimi med nami, da jih družba opazi in jim stopi naproti". Želi si, da bi bilo za te otroke na voljo več terapij, kritih iz javnih sredstev. V sedanjem sistemu so namreč terapije večinoma samoplačniške. Njen starejši sin Blaž je povedal, da so "ti piškoti res odlični".

Tatjana Filimonova, naturalizirana Ljubljančanka, ki sicer prihaja iz Rusije, pravi, da imajo v družini pet otrok, med katerimi je punčka s posebnimi potrebami. "Prišli smo v podporo naši punčki in tudi, da otroci spoznajo, da so lahko med njimi zelo različni otroci, ki so kljub različnosti lahko srečni in veseli". Sin Ivan je povedal, da je "rad tukaj, ker ima rad mamico in rdeče balone".

V podporo otrokom z redkimi boleznimi so prišle tudi družine z zdravimi otroci. Mlada družina Mitje Luznarja iz Škofja Loke: "Tukaj smo v podporo in z namenom ozaveščanja, da pokažemo, da otroci s posebnimi potrebami niso nič drugačni od ostalih otrok oziroma, da so vsi otroci enakopravni".