Revija Reporter
Slovenija

Škandal Počivalškovega in Hanovega nameščenca: je šef SPIRIT-a Rok Capl z javnim denarjem poplačal svoje volilne dolgove?

Igor Kršinar
1 5.031

19. avg. 2023 6:00 Osveženo: 7:25 / 19. 8. 2023

Deli na:

V. d. direktorja Spirita Rok Capl je kandidiral za poslanca na listi Povežimo Slovenijo. Njegovo predstavitev je vodila Damijana Štraser, ki je po volitvah dobila 20-mesečno pogodbo pri Spiritu.

M24

Javno agencijo RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT) že tri mandate zapored kot vršilec dolžnosti vodi Rok Capl.

Prvič je bil na ta položaj imenovan 12. februarja 2022 v času ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, nazadnje pa 10. februarja letos, ko ministrstvo vodi Matjaž Han iz SD. Pred tem je bil direktor področja hotelov in zdravstva v Termah Čatež ter pooblaščenec uprave za področje medicine v družbi Thermana Laško. Po prihodu na Spirit je vstopil v stranko Konkretno, ki jo je vodil Počivalšek, in nato nastopil na državnozborskih volitvah kot kandidat na listi Povežimo Slovenijo ter v okraju Brežice prejel 441 glasov oziroma 3,26 odstotka.

Med volilno kampanjo za državnozborske volitve je njegovo predstavitev vodila agencija DAS, Damijana Štraser, ki je po podatkih erarja od jeseni lani od agencije Sirit prejela skupno 19.425 evrov, in sicer oktobra lani 5750, julija letos 3000, avgusta pa 10.676 evrov. Naši viri so nas opozorili, da naj bi šlo za fiktivne storitve in da gre v resnici za poplačilo dolgov iz časa volilne kampanje, ki bi jih moral poravnati Capl sam.

Toda šef Spirita to kategorično zanika: »Iz naslova volilne kampanje so bili poplačani vsi računi. Stroške volilne kampanje je krila stranka Konkretno, ki je bila tudi prejemnik računov in neposredni plačnik iz naslova kandidature na državnozborskih volitvah.« Dodal je še, da je imela Štraserjeva sklenjen dogovor o PR-pomoči neposredno s stranko Konkretno in da je s svojimi storitvami poleg njega zaobjemala več kandidatov: »Višina zneska za izvedbo storitev mi ni znana, saj je bil naročnik in plačnik storitev stranka Konkretno.«

In za kakšno sodelovanje je agencija Spirit najela Štraserjevo po volitvah? »SPIRIT Slovenija sodeluje s podjetjem DAS, poslovne storitve, Damijana Štraser, s.  p., od 1. maja 2023. Gre za izvajanje in nadgradnjo komunikacijskih aktivnosti za krepitev prepoznavnosti in vloge javne agencije SPIRIT Slovenija do 31. 3. 2024 ter oblikovanje celostne komunikacijske strategije agencije za obdobje do 31. 12. 2025.

Gre za pavšalni znesek, ki se podjetju izplačuje na mesečni ravni, in sicer 3000 evrov neto. Preostali zneski so povezani z organizacijo srečanja ambasadorjev slovenskega gospodarstva, in sicer letošnjega in lanskoletnega,« odgovarja Capl, ki ponavlja, da med njim in Štraserjevo ni nobene obveznosti ali dolgov ne iz časa volitev niti drugače. Tudi Štraserjeva nam je odgovorila, da so bili poravnani vsi računi, enako nam je zatrdil tudi generalni sekretar stranke Konkretno Miha Rebolj.

Ker se je Caplu 11. avgusta iztekel mandat vršilca dolžnosti, nas je zanimalo, ali je minister Han že izbral novega kandidata, ali Capl uživa njegovo zaupanje. Z ministrstva so nam odgovorili, da je bil zadnji natečaj za direktorja agencije objavljen januarja letos, vendar pa natečajna komisija ni spoznala nobenega kandidata za primernega. Razpis bo zato ponovljen jeseni, da pa bi agencija SPIRIT nemoteno izvajala svoje naloge, je bila trenutnemu vršilcu dolžnosti funkcija podaljšana.