Revija Reporter
Slovenija

Z imenovanjem Janeza Stuška za direktorja Sove je dal premier Janša prednost pripadnosti pred usposobljenostjo

Nenad Glücks

23. apr. 2020 7:51 Osveženo: 7:59 / 23. 4. 2020

Deli na:

Janez Stušek, novi direktor Sove, se je kot odvetnik premieru Janši gotovo prikupil, ko ga je v javnosti branil pred tožbo specializiranega državnega tožilstva za odvzem premoženja nezakonitega izvora.

Primož Lavre

Vlada je prejšnji teden za novega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije imenovala 42-letnega odvetnika iz Celja Janeza Stuška. Njegov mandat naj bi trajal pet let, če ne bo prej razrešen, kot je bila večina dosedanjih 14 direktorjev Sove. Je že tako, da so direktorji »potrošno blago«. Tudi dosedanji direktor Rajko Kozmelj je »trajal« zgolj leto in pol.

A imenovanje Stuška na čelo tako pomembnega organa je marsikoga iz obveščevalno-varnostnih krogov zelo presenetilo. Nima namreč nobenih tovrstnih izkušenj, zato sklepajo, da je dal premier Janez Janša prednost pripadnosti pred usposobljenostjo. Ni bil prva izbira. Pred njim sta Janši košarico menda dala tako nekdanji šef Sove Andrej Rupnik kot Boštjan Perne, nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo.

Stušek se je sicer kot kemijski tehnik sprva zaposlil v Slovenski vojski, nato pa je ob delu diplomiral na Fakulteti za varnostne vede in še na mariborski pravni fakulteti. Na fakulteti za varnostne vede je bil asistent za področji policijskih pooblastil in kazenskega prava, pri čemer je delal pri Goranu Klemenčiču, kasnejšemu predsedniku protikorupcijske komisije.

Slednji je pozneje s svojim poročilom o premoženjskem stanju povzročil padec Janše kot premierja leta 2013. Najbrž se je prek te naveze Stušek zaposlil v odvetniški pisarni Nine Zidar Klemenčič, žene Gorana Klemenčiča, ki je pred letom 2013 zastopala Janšo. Tedaj je baje v zvezi z Janšo pri Klemenčičevi delal Stušek. Od leta 2014 pa imata z odvetnico Valerijo Stušek svojo odvetniško pisarno.

Janši se je gotovo prikupil, ko ga je v javnosti branil pred tožbo specializiranega državnega tožilstva za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Kot je poročal portal necenzurirano.si, je odvetnik v zadnjih letih tesno povezan s premierjevimi zaupniki, najbolj z Borutom Petkom in Darkom Njavrom. Petka, ki je bil sekretar v kabinetu premierja Janše v času drugega mandata, je Stušek zastopal v tožbi zoper nekdanjega poslanca stranke Zares Tadeja Slapnika.

Janez Stušek za direktorja Sove ni bil prva izbira. Pred njim sta Janši košarico menda dala tako nekdanji šef Sove Andrej Rupnik kot Boštjan Perne, nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo.

V času druge Janševe vlade leta 2012 je poskušala na slovenski trg priti madžarska energetska družba MOL, ki se zanima za nakup Petrola. Pri tem naj bi ji pomagal Stušek. Med drugim je na sodišču branil Dejana Orniga, ki je trdil, da je v Facebook profile in elektronsko pošto več kot tristo oseb vdiral kot informator policije. Ornig se je pozneje zaposlil na Nova24tv, strankarski televiziji SDS. Stušek je zastopal tudi srbskega tajkuna Miodraga Kostića v zahtevkih za popravke v slovenskih medijih. Pa kirurga Janeza Zimmermana, ki so ga na TV Slovenija označili za mazača in pogoltneža na denar.

Seveda ni nič narobe, da odvetnik zastopa različne stranke, to je njegovo delo. Problem je, če pri tem laže in zavaja, kot je to počel Stušek pri zastopanju najbogatejših Slovencev, zakoncev Login, zoper Reporter. Okrajno sodišče v Ljubljani je na zahtevo Loginov leta 2017 »zaseglo« deset tisoč izvodov Reporter Magazina, v katerem smo pisali o življenjski zgodbi in družinskem ozadju najbogatejših Slovencev. To, kar glede bogatašev počnejo novinarji po vsem svetu, pri čemer je bil članek pozitiven. Nobenih čezmernih posegov v zasebnost.

Toda med postopkom je Stušek lagal, da je naša novinarka več dni zaporedoma nadlegovala celotno okolico, sorodnike Loginovih. Nizkotno je izkušeni novinarki celo očital, da je »hodila po grobovih«. Lagal je tudi, ko je trdil, da je urednik Reporterja zavrnil reševanje sodne zadeve po mirni poti. Resnica je bila ravno obratna.

A tega odvetnik seveda ni počel za majhen denar, najbogatejša Slovenca dobro plačujeta.