Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

WikiLeaks razgalil ranljive točke Združenih držav

Deli na:

Medijska organizacija WikiLeaks je razkrila seznam infrastrukture po svetu, ki je za ZDA po mnenju State Departmenta strateškega pomena. Seznam, ki je del ameriške diplomatske depeše iz februarja 2009, med drugim obsega podmorske kable, komunikacije, pristanišča, naravne vire in podjetja po vsem svetu.

Medijska organizacija WikiLeaks je razkrila seznam infrastrukture po svetu, ki je za ZDA po mnenju State Departmenta strateškega pomena. Seznam, ki je del ameriške diplomatske depeše iz februarja 2009, med drugim obsega podmorske kable, komunikacije, pristanišča, naravne vire in podjetja po vsem svetu.

Dokument, ki je v javnost pricurljal v nedeljo, omenja, da je ameriško zunanje ministrstvo od veleposlaništev po svetu zahtevalo podatke o "kritični infrastrukturi in najpomembnejših virih" v državi gostiteljici, katerih uničenje bi najverjetneje imelo takojšen in uničujoč vpliv za ZDA. Diplomatov sicer niso prosili, naj se o tem posvetujejo z državo gostiteljico, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahteva sodi v okvir ameriškega načrta za zaščito infrastrukture, ki naj bi izboljšal zaščito ključnih virov, s katero bi preprečili teroristom, da te vire onemogočijo, uničijo ali izkoriščajo. Poleg tega naj bi z načrtom izboljšali odzivnost v primeru morebitnega napada. State Department je pri tem deloval usklajeno z ameriškim notranjim ministrstvom.

Med več sto objekti in podjetji po svetu, ki so za ZDA strateškega pomena, so Panamski prekop, naftovodi, belgijska farmacevtska podjetja, italijanski proizvajalec kačjega protistrupa. Na seznamu so še rudniki in nahajališča mineralov v Afriki in Južni Ameriki, podmorski naftovodi, kabli in pristanišča na Kitajskem in Japonskem, francoska farmacevtska podjetja ter rafinerije na Bližnjem vzhodu.

Poleg tega je na seznamu moč najti danske in nemške dobavitelje cepiv proti steklini in kozam, britanska vojaška podjetja in telekomunikacije ter hidroelektrarne v Kanadi, od koder ZDA dobivajo električno energijo, še poroča AFP.

Velika Britanija je objavo seznama že obsodila in menila, da je "škodljiv za nacionalno varnost ZDA, Velike Britanije in drugih držav". Kot so po poročanju AFP še sporočili z Downing Streeta, je ključnega pomena, da vlade lahko delujejo na podlagi zaupnosti informacij. Nekdanji britanski zunanji in obrambni minister Malcolm pa je za časnik Times of London poudaril, da si WikiLeaks ni zadosti prizadeval ugotoviti, ali bi objava seznama lahko koristila skrajnežem.