pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

VSO: Leta 1991 smo se zoperstavili rdeči zvezdi in JLA

Deli na:
VSO: Leta 1991 smo se zoperstavili rdeči zvezdi in JLA

Foto: Bobo

"Nenavadno je, da so v združenju Sever, ki naj bi povezovalo policijske veterane vojne za Slovenijo, pozabili, kdo je streljal na Holmcu in drugod na njihove pripadnike in tudi na številne civiliste," so se v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) odzvali na stališče Zveze policijskih veteranskih društev Sever, da se Slovenci leta 1991 se nismo zoperstavili rdeči zvezdi in simbolom JLA

Izjavo VSO objavljamo v celoti:

LETA 1991 SMO SE ZOPERSTAVILI RDEČI ZVEZDI IN JLA

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) se načeloma strinja, da rdeči zvezdi ne gre odreči njenega zgodovinskega pomena. Dejstvo je, da smo se leta 1991 na temelju plebiscitarne odločitve slovenskega naroda in po predhodnih prvih demokratičnih volitvah odrekli taisti rdeči zvezdi, ki je v našem primeru bila in je simbol nedemokratičnosti, zgrešenega partijskega enoumja, zatiralca svobodne družbe in kršitelja temeljnih človekovih pravic. Če pripadniki slovenskih obrambnih sil, ki jih je pod simbolom rdeče zvezde in jugoslovanske trobojnice napadla JLA in zvezna policija, niso takoj ob razglasitvi samostojnosti zamenjali rdečih zvezd na slovenskih uniformah, so to storili najkasneje po dokončnem umiku nesojenega jugoslovanskega okupatorja iz naše domovine.

Nenavadno je, da so v združenju Sever, ki naj bi povezovalo policijske veterane vojne za Slovenijo, pozabili, kdo je streljal na Holmcu in drugod na njihove pripadnike in tudi na številne civiliste. Nerazumljivo je, da se v združenju Sever zatekajo k sklicevanju zgolj na zamenjavo pokrival, ko pa vedo, da smo na predvečer osamosvojitve spustili zastavo z rdečo zvezdo. Če kdorkoli v Severju išče kakšna sporočila v tem, da so stari znaki ostajali na avtomobilih policije, ker je bil element presenečenja z datumom osamosvajanja pač ključnejši in časa za to ni bilo, potem mu sporočamo, da jih ni. Ker spoštujemo preteklost, smo prepričani, da je pred slovenskim narodom še svetla prihodnost. V tem duhu pozivamo slovensko javnost, da komaj začeto leto začnemo z optimizmom in s srčnostjo, kakršno smo izžarevali v dneh našega osamosvajanja.

Predsedstvo VSO