pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vse stranke v Združeni levici odprte za sodelovanje, a s svojimi vrednotami ne bodo trgovali

Deli na:
Vse stranke v Združeni levici odprte za sodelovanje, a s svojimi vrednotami ne bodo trgovali

V Združeni levici (ZL) po preboju v parlament ne izključujejo sodelovanja v vladi. "Mi smo absolutno pripravljeni na vsako sodelovanje, vendar ne proti našim načelom, ki so striktna obramba delavskih pravic in socialistični program," pravi Violeta Tomič. Tudi Matjaž Hanžek zatrjuje, da ne bodo trgovali s svojimi vrednotami, da bi prišli v vlado.

V štabu Združene levice po objavi izidov današnjih vzporednih volitev, po katerih so zbrali 7,1 odstotka glasov, vladata navdušenje in veselje, vrstijo se zdravice, tudi s peninami. "Ne samo vesela, navdušena in ganjena sem, ker je to tako velik uspeh za našo idejo, ki je nova," je za STA dejala Violeta Tomič, sicer podpredsednica Demokratične stranke dela, ki poleg stranke TRS in Iniciative za demokratični socializem sestavlja Združeno levico.

Kot pravi Tomičeva, si do zdaj pravzaprav ni nihče upal 20 let spregovoriti besede socializem, tako da so oni orali ledino. Volivci pa so po njenih besedah pokazali, da so tudi oni tako opcijo čakali 20 dolgih let.

Predsednik stranke TRS Matjaž Hanžek je ob uspehu Združene levice izpostavil trdo, a učinkovito delo v času predvolilne kampanje. To je po njegovih besedah dokaz, da bodo zelo učinkovito lahko uredili tudi vodenje države.

Kot je napovedal, bodo v državnem zboru podprli konkretne projekte, ki bodo imeli tudi časovni načrt izvedbe. Ne bodo pa trgovali s svojimi vrednotami in izhodišči zato, da bi prišli v vlado, je zatrdil. Na to lahko po njegovih besedah še čakajo. Hanžek je sicer prepričan, da Slovenija potrebuje celostno vizijo, ne pa, da si stranke razdelijo resorje, potem pa "vsaka na svojem fevdu nekaj dela". "Vlada mora delati kot vlada, ne pa kot skupek lobijev, za katere ne veš, kdo pije, plačajo pa ljudje," je bil jasen.

Tomičeva ob tem pojasnjuje, da se v koaliciji vidijo "z vsemi, ki bodo sprejeli socializem". Tudi ona zatrjuje, da se niso pripravljeni podrediti koalicijski večini, bodo pa projektno sodelovali z vsemi, ki bodo pripravljeni delati na korenitih in konkretnih spremembah.

Če pa bodo stopili v vlado, bi jih zanimal predvsem resor za delo, saj so delavske pravice njihova "osnovna naloga", še pojasnjuje Tomičeva.

V Združeno levico so se pred nedavnimi evropskimi volitvami povezali Demokratična stranka dela (DSD), Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj (Trs) in novoustanovljena stranka Iniciativa za demokratični socializem. Ustanovni kongres je Združena levica imela 1. marca. Pred državnozborskimi volitvami so nastopili tudi na volitvah za Evropski parlament, na katerih so dobili 5,48-odstotno podporo.

Demokratična stranka dela in TRS sta kandidirali tudi na predčasnih državnozborskih volitvah leta 2011. TRS je takrat prejela 1,22 odstotka glasov, Demokratična stranka dela pa 0,65 odstotka.