pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vsa Slovenija je rdeča: Janša napovedal zaprtje vrtcev, neživilskih trgovin, hotelov ...

Deli na:
Vsa Slovenija je rdeča: Janša napovedal zaprtje vrtcev, neživilskih trgovin, hotelov ...

Predsednik vlade Janez Janša. - Foto: Twitter/Vlada RS

Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa med prebivalstvom, je napovedal premier Janez Janša. Zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in trgovski centri z nekaterimi izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na novi koronavirus. Javni potniški promet bo tekel po počitniškem voznem redu.

V današnjem uradnem listu je Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil nove podatke o pojavnosti aktivno okuženih na 100.000 prebivalcev, ki tudi zadnjo, Obalno-kraško statistično regijo uvršča na rdeči seznam. To pomeni, da bodo že od petka tudi tam zaprti lokali in obvezne maske na prostem.

Z danes objavljenimi spremembami dveh odlokov pa bosta od petka dovoljeni dostava hrane, pijač, zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin ter sobna strežba tudi v času nočne omejitve gibanja med 21. in 6. uro. Prav tako nočna omejitev gibanja ne velja za potovanja oseb, ki so vstopile v državo z namenom tranzita čez njeno ozemlje v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji.

V soboto pa bodo poleg gostinskih obratov z izjemo dostave in osebnega prevzema vrata zaprli še hoteli z izjemami, ki bodo veljale za poslovne delegacije, diplomate in profesionalne športnike.

Zaprli se bodo tudi trgovski centri, enako kot spomladi pa bodo izjema živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali. Prav tako bodo zaprti frizerski in kozmetični saloni.

Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, bodo zaprti tudi vrtci. Kljub temu pa je premier županom namenil prošnjo, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za tiste starše, ki hodijo v službo. Ob tem je Janša pozval vzgojiteljice, naj nosijo maske.

Prihodnji teden bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oz. študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Javni potniški promet bo deloval s tretjino kapacitet, kot v času, ko ni šole, je dejal premier.

Nagovoril je tudi gospodarstvenike in jih pozval, naj dejavnosti organizirajo tako, da delo poteka od doma, kjer je le možno. Kjer to ni možno, pa naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

O morebitni ponovni uvedbi omejitve gibanja znotraj občin bo vlada odločila v naslednjih dneh. Glede prehajanja državne meje pa bodo tudi od sobote veljala enaka pravila kot doslej. Uvoz virusa iz drugih držav namreč trenutno ni opazneje prisoten, je navedel.


Glede epidemiološke situacije je Janša pojasnil, da številke rastejo in bodo še nekaj časa. "Zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno, ali so že sprejeti ukrepi, kot je obvezno nošenje mask in omejitev gibanja ponoči, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja okužbe med prebivalstvom," je dejal.

Po premierjevih besedah preverjajo tudi možnosti množičnega testiranja na okužbo, sprva rizičnih skupin, v prihodnjih tednih pa celotnega prebivalstva. Sicer pa se mora zdravstveni sistem po njegovih besedah reorganizirati, "da bodo pri testiranju prednostno prišli na vrsto tisti s simptomi, tisti, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo iz drugih nujnih razlogov, in zaposleni na ključnih delovnih mestih".

Ponovil je, da vlada dela vse, kar je v njeni moči, da nihče ne bo ostal brez nujne zdravniške pomoči. O možnostih pomoči, če bi jo potrebovali, se Slovenija pogovarja tudi z drugimi članicami EU.

Ob tem je poudaril, da so države ponudile pomoč v medicinski opremi in ne kadrih, saj slednjih primanjkuje tudi njim. Če bi Sloveniji denimo zmanjkalo naprav za predihavanje, lahko v tem valu tako računa na večjo pomoč kot spomladi.

Naslednji teden, ko imajo sicer šolarji jesenske počitnice, bo po Janševih besedah "teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo," je poudaril.

"Glede podrobnosti se vsi spomnimo režima, kakršen je bil spomladi, odloki, ki bodo stopili v veljavo, bodo povzemali regulativo, kakršna je veljala v času pomladnega vala epidemije, tako da to ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle," je izpostavil Janša.

Vlada bo po njegovi napovedi čez en teden preverila, ali sprejeti ukrepi učinkujejo in se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje, ter odločila, ali bodo ukrepe podaljšali, preklicali ali omilili. Kriteriji glede števila okuženih, hospitaliziranih in tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, ki veljajo za zapiranje dejavnosti v državi, bodo veljali tudi za odpiranje, je povedal.

Posebna strokovna skupina medtem že nekaj dni pripravlja smernice za šesti protikoronski zakonodajni paket, namenjen blaženju posledic epidemije. V njem bodo podobni ukrepi kot spomladi, je še še napovedal premier.

Zahvalil se je zdravstvenemu osebju, državljane pa pozval k namestitvi aplikacije #Ostanizdrav.