Revija Reporter
Slovenija

Vrtovec zavrača Ribičeve očitke o kadrovanju v energetiki: Za to so pristojne druge institucije

STA
26 268

9. nov. 2021 6:00

Deli na:

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Bobo

Nekdanji predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič je prepričan, da za njegovo razrešitev ni bilo nikakršnih razlogov, kar namerava z izpodbojno tožbo dokazati na sodišču. Prst je uperil proti infrastrukturnemu ministru Jerneju Vrtovcu, ki očitke o političnem kadrovanju odločno zavrača. Del opozicije govori o "politični čistki" v energetiki.

Za energetske stolčke naj bi te dni potekal neusmiljen kadrovski boj - ugibalo se je o menjavah v Gen-I in Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Po včerajšnji seji nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) se je generalni direktor HSE Viktor Vračar obdržal na položaju, poroča Večer. Negotova je še usoda predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba, ki se poteguje za nov mandat na čelu podjetja - več bo znano po današnji skupščini,  na katero Golobo odhaja brez podpore nadzornikov.

Potek Ribičeve razrešitve je v nedeljski oddaji Ena na Ena na Pop TV razkril ljubljanski župan Zoran Janković, Ribič pa jih je pozneje potrdil.

Da gre za politično odločitev, po Ribičevih pojasnilih dokazuje dejstvo, da je bil 18. oktobra povabljen v DZ. V izjavi za javnost je ponovil, da ga je v prostore stranke SDS povabil sekretar te stranke Borut Dolanc, ki mu je ob tej priložnosti ponudil dogovor o predčasni razrešitvi z mesta predsednika uprave.

"Jaz dogovora nisem mogel podpisati. Dolanc mi je povedal, da je prišel ukaz od zgoraj, prepričan sem, da za tem stoji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec," je dejal Ribič. "Če se spomnite, je pred nekaj tedni v Hrastniku na otvoritvi sončne elektrarne dejal, da se bodo morali stari direktorji posloviti," je dodal.

Dogovora o predčasni razrešitvi Ribič ni sprejel, nadzorni svet pa ga je v petek krivdno razrešil. "Zapis nadzornega sveta, da odloča o moji krivdni razrešitvi, hkrati pa mi ponuja sporazum, je kontradiktoren in po mojem mnenju za nadzornike tudi kazniv. Če sem kriv, bi me morali brez pogajanj razrešiti takoj," je izpostavil Ribič.

Med razlogi za "tako hitro" razrešitev je izpostavil tudi skupščino družbe Gen-I, ki bo po njegovih besedah predvidoma ta teden. "Verjetno hoče minister s svojimi sodelavci vzeti glasovalne pravice, ki jih ima Elektro Ljubljana na tej skupščini. Kot veste, se odloča o usodi Roberta Goloba," je dejal.

Po poročanju več medijev namreč tudi predsednik uprave Gen-I Golob nima podpore politike.

"Vrtovec je pred dnevi dejal, da v njegovem sektorju ni političnih zamenjav in političnega kadrovanja ... jaz prihajam iz njegovega sektorja in na žalost nisem edini, ki se mu to dogaja. Sami sodite o tem," je poudaril Ribič.

Ministrstvo za infrastrukturo, pod katerega spada tudi področje energetike, po besedah ministra Vrtovca skrbi za zakonodajo in vsebino področja. "Za kadrovanja, imenovanja ... so pristojne druge institucije," je bil jasen v izjavi za medije.

"Ne vem od kje in kako so nastale te obtožbe, to ni vprašanje zame, ampak za nekoga drugega," je komentiral minister.

Tudi o Ribičevem sestanku v prostorih poslanske skupine SDS v DZ Vrtovec ne ve ničesar.

Po oceni SDS je medtem očitek, da je šlo v primeru Ribičeve razrešitve za politično razrešitev, "brezpomenski". Pravico za imenovanje kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe, imajo zgolj Slovenski državni holding in nadzorni sveti posameznih družb, so zapisali za STA.

"Kot veste, generalni sekretarji strank nimajo zakonsko opredeljenih pravic imenovanja kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oz. zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe," so pojasnili glede Ribičeve trditve, da je Dolanc v državnozborski pisarni poslanske skupine SDS od njega zahteval, da zapusti vrh podjetja.

Da gre za politično čistko v energetiki, pa je slišati iz vrst opozicije v DZ. "Namesto operativne vlade imamo podjetje SDS d.o.o., ki ima številne hčerinske družbe, med drugim SDS naši kadri, kjer s pomočjo podizvajalke NSi vršijo čistko v energetiki," je dogajanje v izjavi za javnost v DZ komentiral Soniboj Knežak iz SD.

"Energetika je vedno polje mešetarjenj in nekega spopada različnih interesov. Kot vemo, je SDS eden ključnih igralcev pri tem, že ves čas in kot pravilo pa vedno znova ven pokuka tudi minister (Andrej op. a.) Vizjak," se je na dogajanje odzvala Nataša Sukić (Levica).

Po njenih besedah gre za nadaljevanje prevzemov vlade Janeza Janše in nadaljevanje kadrovske čistke "z namenom svojim zagotoviti službe, se dokopati do denarja".

"To, kar se dogaja tukaj v DZ, kaže na način delovanja te koalicije, na način delovanja SDS ter podpornic SMC in NSi," je bil kritičen tudi Rudi Medved (LMŠ). "NSi pravi, da se politika ne sme vmešavati v gospodarstvo, zdaj pa imamo odkrite namige, da je Vrtovec kar sam posredoval, da se direktorja Elektra Ljubljana odstavi. To je brutalno delovanje te koalicije, ki smo mu priča že leto in pol," je dodal.

"Če bi mi kdo pred leti rekel, da bomo to v Sloveniji poslušali v letu 2021, bi rekel, da je nor in da se to dogaja v nekih nerazvitih državah, a to je stanje, v katero nas je v letu in pol pripeljala vlada," je še dejal Knežak, Medved pa je ocenil, da lahko trenutne razmere spremenijo le predčasne volitve.