Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vročinski val kot napoved peklenskega poletja? Ta teden temperature tudi do 35 stopinj!

Deli na:
Vročinski val kot napoved peklenskega poletja? Ta teden temperature tudi do 35 stopinj!

Fotografija je simbolična. - Foto: R.K.

V začetku junija se je začelo meteorološko poletje, danes pa se s Sončevim obratom oz. solsticijem tudi koledarsko začenja poletje. Danes bo tako najdaljši dan v letu, noč pa najkrajša. Prvi poletni dan letos sovpada s prvim letošnjim vročinskim valom.

V nedeljo smo dosegli vrh letošnjega prvega vročinskega vala in temperature od 30 do okoli 35 stopinj Celzija bodo vztrajale še do srede, potem pa bo od četrtka do sobote malenkost manj vroče, je za STA pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Benedikt Strajnar. Predvidoma do četrtka bo po nižinah sredi dneva in popoldne tudi velika toplotna obremenitev, opozarjajo na Arsu.

Nad našimi kraji je območje visokega zračnega tlaka, ki se nekako razširja nad vzhodno Evropo, Balkanom in Sredozemljem. V teh dneh v naše kraje poleg tega še z jugozahodnim vetrom dobivamo toplo zračno maso iz Sredozemlja, tako da je dejavnikov, ki prispevajo k aktualnim visokim temperaturam, več, je pojasnil meteorolog.

Nekaj sto kilometrov zahodno od Slovenije pa je vreme bolj nestanovitno. "Dokler bomo mi na vzhodni strani tega procesa, bomo še nekako na toplem, potem bo pa nekje v petek, soboto tudi čez Slovenijo prišel malo bolj nestabilen in hladen zrak. Takrat bo tudi možnost neviht večja. Proti koncu tedna pričakujemo vsaj popoldneve malenkost bolj nevihtne, kot so zdaj," je napovedal Strajnar.