Revija Reporter
Slovenija

Golob je šel tja, kamor Janše niso več hoteli vabiti (KOMENTAR)

Igor Kršinar
54 10.005

20. jul. 2022 6:00 Osveženo: 6:58 / 20. 7. 2022

Deli na:

Premier Robert Golob se je v Berlinu srečal z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

Profimedia

»Veseli me, da imamo partnerja, ki deli in aktivno brani evropske vrednote,« je nemški kancler Olaf Scholz dejal slovenskemu premierju Robertu Golobu, ki je za svoj prvi bilateralni obisk izbral Berlin. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bosta s slovenskim premierjem odlično sodelovala, zlasti v luči težkih nalog, ki so pred nami in jih lahko rešujemo le skupaj, tako v okviru dvostranskih odnosov kot tudi v EU.

Golobov obisk je pomemben iz simbolnega razloga: domači in evropski javnosti je dal vedeti, da se Slovenija vrača med jedrne države EU in da njena zunanjepolitična prioriteta niso več države višegrajske četverice, med katerimi sta sporni Madžarska in Poljska. Predsednica sosednje države Katalin Novak je sicer dva dni pozneje obiskala slovenskega predsednika Boruta Pahorja, s katerim je večer prej tekla okoli Blejskega jezera. Ob tem se je srečala tudi z Golobom, vendar je jasno, da se bo naš premier izogibal obiskom v Budimpešti in Varšavi.



Zanimivo je, da je bil Golob prvi slovenski premier, ki je po štirih letih obiskal Berlin. Nazadnje se je z nemško kanclerko Angelo Merkel oktobra 2018 srečal Marjan Šarec, medtem ko Janez Janša v času svoje tretje vlade očitno ni nikoli prejel vabila najmočnejše evropske političarke. Srečevala sta se predvsem na vrhovih Evropskega sveta.

Je pa Merklova oktobra lani pred zaključkom svojega mandata obiskala Slovenijo, kamor jo je povabil predsednik Pahor in jo ob tem odlikoval z redom za izredne zasluge, kar je najvišje slovensko državno odlikovanje. Naslednji dan se je udeležila vrha EU Zahodni Balkan, ki ga je gostil Janša.

Ko se bodo naši politiki obnašali tako kot nemški, lahko upamo, da bomo kdaj tudi mi živeli skoraj tako dobro kot Nemci.

Večkrat je slišati, da odnosi med Merklovo in Janšo niso bili najboljši. V času svojih prvih dveh vlad je bil Janša večkrat na obisku v Berlinu, Merklova ga je pred volitvami 2008 podprla, pozneje pa se ji to ni več zdelo vredno storiti. Nazadnje ga je podpiral madžarski premier Viktor Orban, pa še on se pred zadnjimi volitvami ni oglasil.

Z Golobom si je Slovenija spet odprla vrata v nemško kanclersko palačo. Pred njegovim obiskom je v Berlinu svojo resorno kolegico Annaleno Baerbock obiskala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je tako kot Scholz socialdemokratka. Nemčija velja za eno od najpomembnejših slovenskih političnih in gospodarskih partneric, a tudi zunanjetrgovinskih. Mnoga slovenska podjetja so odvisna od nemškega trga, nekatera so tudi v nemški lasti.

Če Berlin kihne, Ljubljana dobi prehlad. Nemčija nam je lahko tudi vseskozi zgled po svoji politični kulturi. Ko se bodo naši politiki obnašali tako kot nemški, lahko upamo, da bomo kdaj tudi mi živeli skoraj tako dobro kot Nemci.