nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrhunec zanika, da bi Zemljarič nanj pritiskal

Deli na:
Vrhunec zanika, da bi Zemljarič nanj pritiskal

Foto: Bobo

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec odločno zanika, da bi Janez Zemljarič kakor koli vplival na potek postopkov in odločitev glede poravnave s podjetjem Medicoengineering. Preiskovalci NPU danes opravljajo hišne preiskave v povezavi s sumi korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu in so med drugim pridržali prav Zemljariča.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v pisnem odzivu na današnje preiskave pojasnili, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvedli preiskavo zgolj na področju zavarovanja in preiskave elektronskih in z njo povezanih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov za obdobje od 1. 7. 2009 do 15. 11. 2012.

Potrdili so, da se današnje policijske preiskave nanašajo na sodno poravnavo, s katero se je zaključil postopek tožbe zoper Medicoengineering na ničnost pogodbe o servisnem in remontnem vzdrževanju operacijskih miz, ki jo je UKC Ljubljana sklenil 15. novembra 2002.

Vrhunec v današnji pisni izjavi navaja, da je bila vsebina pogodbe iz 2002 taka, da je dobavitelj 10 let ostal lastnik teh operacijskih miz, UKC Ljubljana pa je moral mize odplačevati v mesečnih obrokih. Ves ta čas je bil dobavitelj dolžan operacijske mize tudi vzdrževati. Poudarja, da pri razpisu in podpisu pogodbe leta 2002 ni sodeloval, na osnovi zbranih dejstev in dokumentov pa je prepričan, da je bil sklenjen posel leta 2002 za UKC Ljubljana škodljiv.



V UKC Ljubljana dodajajo, da je Vrhunec problematiko navedene pogodbe poznal že v času podpisa pogodbe kot državni sekretar na ministrstvu za zdravje. Na podlagi analize, ki je bila pripravljena v strokovni službi UKC Ljubljana, pa se je jeseni 2009, kmalu po nastopu funkcije, odločil, da vloži tožbo na ničnost pogodbe. "Kljub slabim možnostim za uspeh je bil postopek zaključen s sodno poravnavo, s katero se je Medicoengineering zavezal, da bo brez dodatnega plačila v obdobju od 2011 do 2012 opravil vzdrževalna dela medicinske opreme v lasti UKC Ljubljana v vrednosti 524.457,30 evrov," pojasnjujejo.

Kot navajajo v sporočilu za javnost, Vrhunec "odločno zanika, da bi v svojih komunikacijah z Janezom Zemljaričem le-ta kadarkoli vplival na potek opisanih postopkov ali na odločitve v zvezi s tem ali jih celo vezal na druge postopke, kot na primer na odstop od kazenske ovadbe v neki drugi zadevi, kot to izhaja iz komentarja vodje preiskave Roberta Slodeja".

Vrhunec tudi zavrača "insinuacije, da je s sklenjeno poravnavo UKC Ljubljana kakorkoli oškodovan, saj gre dejansko za uspeh pri postopku, za katerega je bil kazenski pregon zoper odgovorne za vodenje postopka in podpis pogodbe že leta 2005 pravnomočno ustavljen".