Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vrhovno sodišče je potrdilo odpoved nekdanji veleposlanici v BiH Voduškovi

Deli na:
Vrhovno sodišče je potrdilo odpoved nekdanji veleposlanici v BiH Voduškovi

Po prepričanju sodišča je Voduškova s povzročitvijo prometne nesreče pod vplivom alkohola nedvomno škodovala ugledu države. - Foto: Bobo

Vrhovni sodniki so zavrnili zahtevo za revizijo nekdanje veleposlanice Nataše Vodušek, ki je želela nazaj na zunanje ministrstvo, poroča danes časnik Večer. Leta 2011 je bila Voduškova obsojena zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti v Bosni in Hercegovini, službo pa je izgubila dve leti kasneje, ko je morala na prestajanje kazni.

Voduškova se je na vrhovno sodišče pritožila po odločitvi delovnega sodišča v ponovljenem postopku, ki je potrdilo, da ji je zunanje ministrstvo ustrezno izreklo izredno odpoved zaradi več kot pol leta odsotnosti z dela, ko je morala v zapor. Sodbo je potrdilo tudi višje sodišče.

Zunanje ministrstvo je Voduškovi izredno odpoved delovnega razmerja vročilo, ko je bila pravnomočno obsojena na leto dni zapora. Ta kazen ji je bila izrečena, ker je oktobra 2008 v Sarajevu vinjena zapeljala skozi rdečo luč na semaforju in povzročila hudo prometno nesrečo, v kateri je bil hudo poškodovan voznik drugega vozila.

Voduškova je delodajalca 4. julija 2013 obvestila, da bo odsotna dalj časa, saj je bila 22. julija 2013 vabljena na prestajanje zaporne kazni. Delodajalec ji je 8. julija 2013 poslal izredno odpoved, sklicujoč se na zakon o delovnih razmerjih, po katerem je več kot pol leta odsotnosti z dela razlog za izredno odpoved. Voduškova je kazen odslužila 30. aprila 2014.


Voduškova se je na vročeno odpoved pritožila, češ da je bil prekoračen 30-dnevni zakonski rok za vročitev, čemur je delovno sodišče najprej celo pritrdilo, a je višje delovno sodišče to sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno razsojanje.

Na ponovljenem sojenju je delovno sodišče odločilo, da je bila odpoved upravičena, saj da je bistveno le, ali bo delavec zaradi prestajanja takšne kazni odsoten več kot pol leta. S takšnim stališčem se je nato strinjalo tudi višje delovno sodišče.

A Voduškova se je obrnila še na vrhovno sodišče in terjala revizijo, češ da so bili razlogi za odpoved zgolj politični. Vrhovni sodniki so pred dnevi revizijo zavrnili in s tem pritrdili, da je bila odpoved Voduškovi zakonita, navaja Večer.

Vrhovni sodniki so pojasnili še, da sta obsodba za kaznivo dejanje, ki ga je Nataša Vodušek storila v času opravljanja funkcije veleposlanice, in zaporna kazen v trajanju enega leta okoliščini, ki zadoščata za presojo, da delovnega razmerja ni bilo mogoče nadaljevati niti do poteka odpovednega roka, tudi če ob nastopu odpovednega razloga te funkcije ni več opravljala, še povzema Večer.