markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

Ana Klašnja in Lado Bizovičar Revija Stop

Slovenija ima talent: Ste vedeli, da Ana in Lado ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Vreme: norišnica - temperature danes do 36 stopinj Celzija!

Deli na:
Vreme: norišnica - temperature danes do 36 stopinj Celzija!

/ - Foto: Bobo

Slovenija je že več dni v primežu vročinskega vala, ta pa se bo še nadaljeval globoko v naslednji teden, so za STA napovedali na agenciji za okolje (Arso). Hitro se je ogrelo tudi slovensko morje, ki ima v Kopru trenutno 29,2 stopinje Celzija, po ocenah Arsa pa je mogoče, da bo v prihodnjem tednu padel rekord temperature morja. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Kot je povedala dežurna hidrologinja na Arsu Maja Koprivšek, jih rekord ne bi presenetil. "Trenutna najvišja dnevna temperatura morja, ki smo jo zabeležili, je 29,2 stopinje Celzija. Pričakujemo, da se bo morje v naslednjih dneh še segrevalo, a nekoliko počasneje kot v zadnjih dneh, ko se je v zgolj štirih dneh segrelo s 26 na 29 stopinj. Je pa dvig temperature odvisen od vremenskih dejavnikov in tudi od tega, kako bo veter premešal vodne mase. Temperature morja so sicer za ta čas običajne," je razložila Koprivšek in dodala, da smo temperaturni rekord v slovenskem morju sicer izmerili 17. julija 2010, ko je imelo morje 31,1 stopinje Celzija.

"Točnega odgovora, do kdaj bo tokratni vročinski val trajal, še ni," je opozoril dežurni prognostik na Arsu Blaž Šter. Čeprav pričakujejo, da bo konec tedna vročina nekoliko popustila in bodo termometri pokazali nekaj stopinj manj, ta padec še vseeno ne bo dovolj izrazit, da bi govorili o koncu vročinskega vala. "Tako danes kot v petek in soboto bo tudi še precej soparno, sopara bo nekoliko popustila v nedeljo. Že v začetku prihodnjega tedna pa spet pričakujemo naraščanje temperature. Verjetno bo v prihodnjem tednu najbolj vroče sredi tedna, v torek in sredo, potem pa je še vprašanje, kaj se bo zgodilo, ali se bo ohladilo ali se bo vročina nadaljevala, saj so napovedi še negotove. Bo pa še lep čas vroče."

Kot so še sporočili z Arsa, je bil najdaljši vročinski val v zgodovini uradnih meritev v Sloveniji zabeležen prav v Kopru, in sicer med 14. julijem in 11. avgustom 2022, ko je vročinski val trajal 29 dni.

Plohe in nevihte

Zvečer in ponoči bodo predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji še nastajale plohe in nevihte, možni bodo močnejši nalivi. Krajevne padavine bodo proti jutru postopno ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 19 do 24, v alpskih dolinah okoli 16 stopinj Celzija.


V petek bo večinoma sončno, sprva bo v notranjosti Slovenije nekaj megle ali nizke oblačnosti. Čez dan bo vroče in soparno, verjetnost za kakšno popoldansko ploho ali nevihto bo majhna. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 stopinj Celzija.

Opozorilo: Predvsem sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev.

Obeti: V soboto bo sprva še dokaj sončno, popoldne in zvečer bodo nastale posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodnik. V nedeljo bo precej jasno, kakšno stopinjo manj vroče bo.

Vremenska slika: Nad večjim delom Sredozemlja in vzhodne Evrope bo še vztrajalo območje enakomernega zračnega tlaka. Vremenska fronta bo valovila severno od Alp. Nad našimi kraji se bo še vedno zadrževal vroč in dokaj nestabilen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Sončno in vroče bo. Popoldne bodo predvsem v Alpah in v Gorskem kotarju nastale krajevne plohe in nevihte, ki se lahko nadaljujejo v noč.

Biovreme: Danes se pričakuje zmerna obremenitev zaradi vremena, ki bo v petek postopno popustila. Sredi dneva in popoldne bo povečana toplotna obremenitev, ki se bo še stopnjevala.