Barvanje 8-okt20 Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za...

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

ratko-glavina, botri Njena.si

Žalost zaradi nepričakovane smrti dedka Akrapa

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

Slovenija

Vplivneži iz ozadja držijo pesti za hud poraz Golobove Svobode

Deli na:
Vplivneži iz ozadja držijo pesti za hud poraz Golobove Svobode

Svoboda je aprila predstavila kandidate za evropske volitve - mesec dni kasneje je s seznama odpadel nosilec liste Aleksander Merlo. - Foto: Primož Lavre

Letošnje evropske volitve sovpadajo s polovico mandata aktualne zasedbe državnega zbora, ki je za predsednika vlade izvolila Roberta Goloba. Njegova stranka ima kar 40 poslancev, kar je daleč največ, kolikor jih je kdaj dobila katerakoli stranka v slovenskem parlamentu.

Skupaj s koalicijskima partnericama SD in Levico uživa podporo 52 poslancev. Vse skupaj se je začelo z velikim navdušenjem, ki pa je že po dobrem letu in pol povsem splahnelo. Danes ima Golobova vlada mnogo več nasprotnikov kot podpornikov, v javnomnenjskih anketah jo že nekaj časa prehiteva največja opozicijska stranka SDS. Ponavlja se zgodba o novih obrazih, ki so kmalu po nastopu razočarali svoje volivce. Če bi bile predčasne volitve v državni zbor, bi jih Golobova Svoboda gladko izgubila.

Vse to bodo verjetno pokazale tudi evropske volitve, na katerih bodo stranke izmerile svojo priljubljenost. Sodeč potrenutnih napovedih, bo slavila SDS Janeza Janše, vprašanje je le, kako sladka bo njena zmaga: če bo prejela štiri mandate, bo velika, če jih bo »zgolj« tri, bo bolj grenka.

V primeru hudega poraza Golobove Svobode naj bi vplivneži iz ozadja takoj po volitvah začeli z oblikovanjem nove politične alternative, ki naj bi povezala vse liste razočaranih volivcev.

Enako velja za Gibanje Svoboda. Zanje bi bil velik uspeh, če bodo prejeli tri mandate, dva mandata sta pričakovana, vse, kar je manj od tega, bi bila polomija. Precej glasov jima lahko odnese Vladimir Prebilič s stranko Vesna, ki velja za glavnega favorita med političnimi obstranci, nekaj zagotovo tudi Klemen Grošelj s svojo »odpadniško« liberalno-zeleno listo.

Stranka SD se, kot kažejo ankete, še vedno ni izvlekla iz politične krize po spornem nakupu propadajoče stavbe na Litijski cesti, zato bodo že z izvolitvijo enega evropskega poslanca zadovoljni. Levica pa tako ali tako ni resen igralec na evropskih volitvah, in če bi po naključju prišla v Evropski parlament, bi bilo to zanje presenečenje.

V opoziciji lahko na mandat računa le še NSI, za »samostojno« SLS pa je to misija nemogoče. Ker je NSI vnovič »na tapeti« prvaka Janeza Janše, bo za nadaljnjo usodo te stranke zelo pomembno, da ostanejo v Evropskem parlamentu.

Ključna bodo razmerja med vladajočimi strankami. Pred petimi leti je takratno vodilno LMŠ na evropskih volitvah prehitela SD z nosilko Tanjo Fajon. Zaradi šibke SD se ta zgodba letos najverjetneje ne bo ponovila, in bo Svoboda obdržala prvenstvo na levi sredini. Toda v primeru hudega poraza naj bi vplivneži iz ozadja takoj po volitvah začeli z oblikovanjem nove politične alternative, ki naj bi povezala vse liste razočaranih volivcev.

Če bodo našli dovolj karizmatičnega voditelja, bo Golobova Svoboda na državnozborskih volitvah bržkone doživela usodo SMC ali celo SAB. In zgodba z novimi obrazi in velikimi razočaranji se bo nadaljevala.