mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Volivci rekli NE zakonu o RTVS

Deli na:

Večina volivk in volivcev se je na današnjem referendumu o zakonu o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) izrekla proti uveljavitvi zakona, kažejo delni začasni izidi glasovanja. Po zadnjih podatkih je zakon podprlo 27,36 odstotka volivcev, proti pa je glasovalo 72,64 odstotka.

Večina volivk in volivcev se je na današnjem referendumu o zakonu o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) izrekla proti uveljavitvi zakona, kažejo delni začasni izidi glasovanja. Po zadnjih podatkih je zakon podprlo 27,36 odstotka volivcev, proti pa je glasovalo 72,64 odstotka.

Podatke o izidih glasovanja in o volilni udeležbi na spletni strani Državne revizijske komisije sicer še objavljajo, trenutno pa je preštetih že večina 249.625 glasovnic.

Po zadnjih podatkih se je referenduma udeležilo 14,63 odstotka volivcev.

 

Kot kažejo trenutni rezultati, bo zakon o RTVS zavrnjen. To kaže, da so ljudje spoznali, da si ne želijo spolitizirane, skomercializirane in sprivatizirane televizije, je v izjavi na sedežu SDS dejala poslanka stranke Eva Irgl.

"Celotno kampanjo smo se trudili, da pokažemo, da zakon ni dober in da ga moramo zavrniti," je še dodala Irglova. Po njenem mnenju se je še enkrat dokazalo, da je t.i. Grimsov zakon očitno dober. "Enkrat je že bil izglasovan na referendumu, danes pa je bil Šircin zakon zavrnjen," je izpostavila.

Poslanka priznava, da je volilna udeležba sicer nizka in ni takšna kot pred petimi leti. "Časi so taki, da ljudje zagotovo tuhtajo o bolj pomembnih, predvsem socialnih temah. A tudi ob zadnjih lokalnih volitvah v Ljubljani je bila volilna udeležba zelo nizka, pa je Zoran Janković še vedno zmagovalec," je komentirala Irglova, ki ocenjuje, da nizka volilna udeležba "ni taka težava".

"Mi bi si seveda želeli višjo udeležbo, pa vendarle menim, da tokratna zmaga pomeni tudi neke vrste zmago demokracije," je še dodala.

Glede trditev zagovornikov zakona, da je ta potreben, da se bo lahko izpeljala digitalizacija, Irglova pravi, da digitalizacija že teče in bo po njenem mnenju vse normalno urejeno. "Ljudje so se pravilno odločili, ko so zavrnili ta zakon," je prepričana poslanka SDS.

 

Koalicijske stranke po delnih izidih referenduma o zakonu o RTVS, ki kažejo na padec zakona, poudarjajo nizko volilno udeležbo. To je sporočilo politiki, da nas imajo volivci pri takih zadevah dovolj, meni predsednica LDS Katarina Kresal, prvak DeSUS Karl Erjavec pa: "To je poraz politike". Koalicija poziva k razmisleku o referendumski zakonodaji.

Predsednica LDS Katarina Kresal je v izjavi medijem opozorila, da je zakon prepričljivo zavrnilo le okoli 12 odstotkov ljudi, kolikor se jih je referenduma udeležilo. V SDS jih po njenih besedah niso presenetili s tem, da znajo vsako "tako situacijo predstaviti kot svojo zmago".

"Verjetno je to sporočilo vsem v politiki, da nas imajo volivci dovolj pri določenih zadevah in ne želijo vsak mesec na referendumu odločati o stvareh, o katerih je politika že odločila," je dejala Kresalova.

Tudi poslanka največje koalicijske stranke SD Majda Potrata je izpostavila nizko volilno udeležbo, ki gre "na račun predlagateljev referenduma". Ti so po njenih besedah poznali vse okoliščine in dejstva, pa so vseeno vztrajali z zahtevo po referendumu, tudi po neizglasovanem vetu na zakon.

 

Če novi zakon o RTVS ne bo prišel v življenje, bo to velik udarec za RTVS, je na novinarski konferenci po objavi delnih začasnih rezultatov, ki kažejo neuspeh novega zakona o RTVS na referendumu, povedala ministrica za kulturo Majda Širca. RTVS bo po njenih besedah v veliki meri zablokirana glede možnosti razvoja in ostala bo v statusu quo.

Ker so eno leto po referendumu zakoni nedotakljivi, bo RTVS "vsaj še eno leto v vsakdanjem življenju čutila vse slabosti t. i. Grimsovega zakona, ki smo jih čutili vsi skupaj v preteklosti", je dejala ministrica.

 

Rezultat referenduma o zakonu o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je bil po besedah predsednika SNS Zmaga Jelinčiča pričakovan, nekoliko ga je presenetila le razlika. "Ljudje le niso neumni in so dali klofuto koaliciji, ki je želela pokrasti še tisto, kar ima RTVS v lasti," je prepričan prvak SNS.

Po Jelinčičevih besedah se jim je izjalovil namen, "da bi naredili pol gospodarske družbe in pol javnega zavoda in da bi iz naročnin lastninili za zasebne žepe". Kljub temu, da so "dobili po glavi", bo treba njihove namere sporočiti tudi v Evropo, da jih bodo nehali nositi po rokah.

Nizko volilno udeležbo je prvak SNS komentiral z besedami: "Ljudje imajo že poln kufer vsega skupaj in bojim se, da je naslednji korak še kaj hujšega. Zaenkrat smo dobili kocke v parlament, dobili so klofuto na referendumu, zgodi se pa lahko še kaj hujšega."

Zakon o RTVS je na današnjem referendumu po neuradnih začasnih izidih podprlo 28 odstotkov volivcev, proti njegovi uveljaviti pa jih je glasovalo okoli 72 odstotkov.