Revija Reporter
Slovenija

Volitve se bližajo - to so politiki, ki ustanavljajo nove stranke

STA

6. avg. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Dobra država, Najprej Slovenija, Prstan – to so stranke, ki jih bodo ustanavljali pred volitvami.

Poslanec Bojan Dobovšek napoveduje rojstvo Dobre države, priprave za nastop na volitvah napovedujeta poslanec Andrej Čuš z Najprej Slovenija in Blaž Vodopivec, ki snuje stranko Prstan. Sliši pa se tudi namige, da o novi stranki razmišlja podpredsednik SMC Milan Brglez.

Dobovšek je po odhodu iz SMC ustanovil zavod Dobra država, prevzel pa tudi vodenje poslanske skupine nepovezanih poslancev. Kot je napovedal za STA, bo stranka Dobra država, ki jo bodo ustanovili jeseni, nastala zato, "ker je mogoče samo z vplivom na politiko preprečiti sedanje negativne trende v politiki".

"Opozarjanje javnosti in medijev ni dovolj, potrebno je dobiti politično moč in izkoreniniti sedanje negativne, koruptivne prakse, ki jih je posvojila tudi sedanja vlada in jedrna vladna stranka, pri kateri sem na začetku tudi sodeloval. Postala je samo podaljšek lobijev, ki zasledujejo zasebne interese," je bil oster Dobovšek. Dodal je, da je zato iz te stranke tudi zelo hitro izstopil.

Novo stranko po njegovih navedbah gradijo od spodaj navzgor. "Brez nepotrebnih propagandnih vložkov, ki se jih poslužujejo predvsem vladne stranke, ki jih zaradi njihovega nedelovanja, ignorance v zadnjih treh letih grabi panika," je dodal. Rdeča nit nove stranke bo, kot je napovedal, nadzor finančnih tokov in izkoreninjenje korupcije na vseh ravneh.

"Upravljanje v javnem interesu in korist ljudi je bistvo vsega. Brez zamegljevanja problemov. Sledili bomo toku denarja ljudi, ki so ukradli in izropali to državo, to še vedno počnejo pod zaščito sedanje koalicije," je napovedal Dobovšek.

Na prihajajočih volitvah v DZ bo stranka po njegovih navedbah nastopila samostojno, kandidate evidentirajo po vsej Sloveniji. A jih do ustanovitve stranke ne bodo razkrili, ker bi bili po njegovih ocenah gotovo tarča "agresivnega, negativnega piara vladajočih strank, ki se borijo proti resničnim spremembam in novim praksam v politiki".

Prstan z liberalnim konceptom, tudi Čuš pripravlja teren

Finančnik Blaž Vodopivec napoveduje ustanovitev stranke Prstan in njen nastop na državnozborskih volitvah. Iniciativna skupina se bo javnosti s programsko izjavo predstavila v začetku jeseni, od aprila intenzivno potekajo posveti o različnih programskih področjih, je pojasnil za STA. Dodal je, da je član te iniciativne skupine, druga imena pa bodo znana ob predstavitvi programske izjave.

Osnovna ideja stranke je po Vodopivčevih navedbah depolitizacija in debirokratizacija gospodarstva in celotne družbe, ustvarjanje privlačnega okolja za investicije in za vse posameznike, ki se želijo dokazati s svojim delom, idejami in dosežki, ter delujoča pravna država kot osnova za zaupanje in strpno sobivanje.

Na vprašanje, ali nobena od obstoječih strank torej tega ne zagovarja ali pa morda pri tem niso uspešne, je odgovoril, da ne bi želel soditi nikogar. "Dejstvo je, da je Slovenija država z visoko nadpovprečno poudarjeno (in koruptivno) vlogo politike v gospodarstvu in tudi drugih sferah družbe. Prav tako je neskončno zbirokratizirana država, z goščavo predpisov, ki jih nihče ne more zares poznati in jih tudi nihče ne more zares upoštevati," je spomnil. Dodal pa še ugotovitev, da obstoječe stranke, tudi "če se zavzemajo za podobne cilje, torej očitno niso prav uspešne".

Sodelovanje s strankami, ki imajo podobne ideje, bo pred in po volitvah seveda nujno, so odprti zanj in se ga veselijo, je še poudaril Vodopivec, a dodal, da zgolj na temelju programa. "Ker pa od politike nismo in ne želimo biti eksistenčno odvisni, bomo manj pripravljeni na kakšno trgovanje s položaji, vplivom in podobne gnile kompromise kot kdo drug," je pojasnil.

Nekdanji poslanec SDS in zdaj nepovezani poslanec Andrej Čuš je že lani oktobra ustanovil društvo Najprej Slovenija, ki ima danes člane v preko 130 občinah Slovenije.

Napovedal je, da bodo poleti intenzivno delali s ciljem zapolnitve vseh 88 okrajev s kandidati za poslance, Čuš pa načrtuje tudi povezovanje z nekaterimi društvi in zunajparlamentarnimi strankami ter lokalnimi listami. Jeseni pričakuje dogovor o sodelovanju na volitvah v DZ. Imen strank ali kandidatov Čuš ne razkriva, prav tako še ne napoveduje, kdaj kanejo ustanoviti stranko. V društvu imajo sicer, kot pravi, tudi nekaj evidentiranih kandidatov za predsedniške volitve.

Ugibanja o Brglezovih premislekih glede nove stranke

Pojavljajo se tudi namigi, da naj bi odločitev o ustanovitvi nove stranke tehtal predsednik DZ in podpredsednik SMC Brglez. Podkrepil jih je tudi z negotovim odgovorom, ali se po naslednjih volitvah še vidi v ožjem krogu SMC ter obenem napovedjo, da pa bo s političnim delom zelo aktivno nadaljeval.

Da imata s premierjem in predsednikom SMC Mirom Cerarjem različne poglede na nekatere ključne težave in rešitve, ni skrivnost, še zlasti od njunega nesoglasja pri noveli zakona o tujcih. Tedaj sta sicer zaradi odgovornosti v pričakovanju arbitražne odločitve zakrpala nesoglasje.

Po nekaterih informacijah naj bi bila Brglezova odločitev glede nove stranke odvisna predvsem od dogajanja v SMC, med drugim oblikovanja kandidatnih list za državnozborske volitve ter od ozračja v koaliciji, ki s približevanjem volitev postaja vse bolj napeto.