Goran Šarac Odkrito.si

Odločitev bivšega moža Simone Weiss dviga ...

Vožnja pod vplivom alkohola, vinjen, opit, pijan, voznik Svet24.si

VIDEO: Neverjetno: med vožnjo iz avta padel otrok...

čakre Petisvet.si

Neprijetni znaki, da je vaša kronska čakra ...

smeti3 Svet24.si

Smeti odvrgel na travnik, a pozabil na položnice

Sambuca Svet24.si

V tem obalnem mestu stanovanja in hiše za en evro

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

anela sabanagic 4 Njena.si

Ladova izbranka je le 5 mesecev po porodu videti ...

Slovenija

T. Porčnik: Znani izid volitev, neznana prihodnost Slovenije

Deli na:
T. Porčnik: Znani izid volitev, neznana prihodnost Slovenije

Tanja Porčnik, predsednica Visio inštituta

Čeprav so glasovi parlamentarnih volitev v celoti prešteti, ni dorečeno, v katero smer bo Slovenija popeljana pod naslednjo vlado RS

Bo to vlada Janeza Janše, ki bo predvsem usmerjena v nujno potrebno preoblikovanje zdravstvenega in pokojninskega sistema, umiku politike iz Nove Ljubljanske banke, izboljšanju poslovnega okolja, bolj kvalitetnemu izvajanju javnih naročil, reformiranju dolgotrajne oskrbe starejših, okrepitvi pravne države, uresničitvi arbitražnega sporazuma in celostni rešitvi problematike ilegalnih imigracij v Slovenijo?

Ali bo to vlada Marjana Šarca, ki si bo pred temi izzivi zatiskala oči v upanju, da dokler je sama na oblasti, te tempirane bombe ne bodo eksplodirale na plečih državljanov? Ali bo to vlada nekoga tretjega, ki bo te probleme samo še povečala, tudi zaradi pripojenosti na kleptokratske interese?

Politik ni težko postati, je pa pri izidu nedeljskih volitev prava umetnost sestaviti vlado, katere poslanstvo bo izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji

Za določitev smeri je sestava vlade bistvena, to pomeni, kdo so politične stranke v vladi oziroma kdo so ministri in kaj vsebuje koalicijska pogodba. Ti dve dimenziji bosta tlakovali potencial prihajajoče vlade pri reševanju javnopolitičnih problemov Slovenije in tudi temu, da se ugrabljeno državo izpuli iz rok interesnih skupin ter se jo vrne vsem državljanom Slovenije.

Politik ni težko postati, je pa pri izidu nedeljskih volitev prava umetnost sestaviti vlado, katere poslanstvo bo izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji, in to vsakega posameznika in vseh državljanov skupaj. To med drugim pomeni tako izboljšanje kakovosti, učinkovitosti in cenovne dostopni javnih storitev kot tudi poslovnega okolja za gospodarstvenike. Bo to Janezu Janši uspelo?

Tanja Porčnik, predsednica Visio inštituta