lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

glasba 11 Svet24.si

Janov uspeh: dobil tožbo!

Heather Locklear Svet24.si

Znana igralka poskušala narediti samomor

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

morje Petisvet

Morje čisti avro, tako se pozna

Jana Morelj Njena.si

Priljubljena vremenarka razkrila spol otroka

Slovenija

T. Porčnik: Znani izid volitev, neznana prihodnost Slovenije

Deli na:
T. Porčnik: Znani izid volitev, neznana prihodnost Slovenije

Tanja Porčnik, predsednica Visio inštituta

Čeprav so glasovi parlamentarnih volitev v celoti prešteti, ni dorečeno, v katero smer bo Slovenija popeljana pod naslednjo vlado RS

Bo to vlada Janeza Janše, ki bo predvsem usmerjena v nujno potrebno preoblikovanje zdravstvenega in pokojninskega sistema, umiku politike iz Nove Ljubljanske banke, izboljšanju poslovnega okolja, bolj kvalitetnemu izvajanju javnih naročil, reformiranju dolgotrajne oskrbe starejših, okrepitvi pravne države, uresničitvi arbitražnega sporazuma in celostni rešitvi problematike ilegalnih imigracij v Slovenijo?

Ali bo to vlada Marjana Šarca, ki si bo pred temi izzivi zatiskala oči v upanju, da dokler je sama na oblasti, te tempirane bombe ne bodo eksplodirale na plečih državljanov? Ali bo to vlada nekoga tretjega, ki bo te probleme samo še povečala, tudi zaradi pripojenosti na kleptokratske interese?

Politik ni težko postati, je pa pri izidu nedeljskih volitev prava umetnost sestaviti vlado, katere poslanstvo bo izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji

Za določitev smeri je sestava vlade bistvena, to pomeni, kdo so politične stranke v vladi oziroma kdo so ministri in kaj vsebuje koalicijska pogodba. Ti dve dimenziji bosta tlakovali potencial prihajajoče vlade pri reševanju javnopolitičnih problemov Slovenije in tudi temu, da se ugrabljeno državo izpuli iz rok interesnih skupin ter se jo vrne vsem državljanom Slovenije.

Politik ni težko postati, je pa pri izidu nedeljskih volitev prava umetnost sestaviti vlado, katere poslanstvo bo izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji, in to vsakega posameznika in vseh državljanov skupaj. To med drugim pomeni tako izboljšanje kakovosti, učinkovitosti in cenovne dostopni javnih storitev kot tudi poslovnega okolja za gospodarstvenike. Bo to Janezu Janši uspelo?

Tanja Porčnik, predsednica Visio inštituta