šarec-marjan 9 Svet24.si

Šarec o intervjuju z ruskim vohunom: "Tudi vi ste...

profimedia-0867279129 Svet24.si

Kadirov naj bi 2 od svojih 12 otrok zaplodil ...

euro-2024 Necenzurirano

Kaj obleči za München ali katera je nacionalna ...

1717753308-dsc04923-1717753281864 Reporter.si

Lojze Peterle spet kritiziral vodstvo Nove ...

slovenija, danska, evropsko-prvenstvo Ekipa24.si

Kakšen drugi polčas! Po zaostanku z 0:1 so se ...

Marko Milosavljević Njena.si

Marko po eksperimentu: To, kar se dogaja, je ...

ilicic kurtic Ekipa24.si

Danci so znoreli! Pogačar Sloveniji na velikem ...

Slovenija

Vojaška rešitev

Deli na:

Slovenija ima pravico, da svoje pravice v Piranskem zalivu zavaruje tudi po vojaški poti, je za Globus povedal britanski finančni strokovnjak Keith Miles, ki so ga predstavili kot predsednika Društva slovensko-britanskega prijateljstva, ki je bil svetovalec bivšega slovenskega premiera Janeza Janše in član strateškega sveta za gospodarski razvoj.

Slovenija ima pravico, da svoje pravice v Piranskem zalivu zavaruje tudi po vojaški poti, je za Globus povedal britanski finančni strokovnjak Keith Miles, ki so ga predstavili kot predsednika Društva slovensko-britanskega prijateljstva, ki je bil svetovalec bivšega slovenskega premiera Janeza Janše in član strateškega sveta za gospodarski razvoj.

Miles je za hrvaški tednik še ocenil, da je rešitev spora o meji zelo enostavna. "Meje so bile določene v času, ko sta bili Hrvaška in Slovenija del jugoslovanske federacije. Kot največjo hrvaško napako vidim to, da je po osamosvojitvi začela urejati vprašanje meje z novimi predpisi. Tudi Slovenija je delala napake, vendar bi državi pogovore o meji vsekakor morali začeti na podlagi stanja iz bivše skupne države," je dejal Miles.

Kot je dodal, je za Slovenijo "velik problem, ker ima kratko obalo in je za njo kilometer ali meter veliko pomembnejši kot za Hrvaško, ki ima prelepo dolgo obalo". Ocenil je, da je največja slovenska napaka v odnosih s Hrvaško politika izplačevanja depozitov Ljubljanske banke.

Miles je prepričan, da mora imeti Slovenija neposreden izhod na odprto morje, kar je pomembno za majhno državo. "Če ima država določen interes, ga mora tudi braniti. To govorim kot Anglež, tudi moja država se zelo naslanja na svojo vojsko. Najboljše je, če bi rešitev dosegli v pogajanjih, če pa tega ne bi uspeli, je treba vseeno braniti svoje interese," je menil Miles.

Poudaril je, da Slovenija zaenkrat ni storila nobenega napačnega pravnega koraka proti Hrvaški, medtem ko je, kot je dejal, Hrvaška sprejela nekatere zakone, s katerimi je določila svoj položaj glede vprašanja meje, kar je "zelo slabo".

Na vprašanje, ali podpira idejo, da Slovenija z orožjem uresniči svojo željo, da bi dobila neposredni izhod na odprto morje, je odgovoril, da podpira, "ker gre za vprašanje zaščite nacionalnih interesov".

"Sreča je, da sta obe državi članici Nata in je zato povsem verjetno, da ne bosta uporabili sile za reševanje spora o meji," je še dejal Miles. Ocenil je, da bi morala Hrvaška popustiti in sprejeti več kompromisov glede na pomembnost izhoda na odprto morje za Slovenijo. Pričakuje, da bosta po prihodu nove hrvaške premierke, "zelo šarmantne dame", strani spet začeli pogovore.

"Če se vladi ne bosta dogovorili, blokada lahko traja v neskončnost in na ta način na nedoločen čas prestavlja vstop Hrvaške v EU, kar ne bo dobro. Hrvaška si absolutno zasluži članstvo," je še povedal Miles. Zanikal je še ugibanja na Hrvaškem, da ima Slovenija trdno podporo Velike Britanije za blokado Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU.