franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vohuni nad zakoni

Deli na:

Mednarodni ugled Slovenije najbolj ogrožata nespoštovanje zakonov in dejstvo, da je nad pravno državo še vedno tajna služba. Si predstavljate, da bi navadni državljan presodil, da je na primer zakon o dohodnini neustaven, pa ne bi hotel plačati razlike v akontaciji? Bodite no resni, saj niste direktor tajne službe!

Mednarodni ugled Slovenije najbolj ogrožata nespoštovanje zakonov in dejstvo, da je nad pravno državo še vedno tajna služba.
Si predstavljate, da bi navadni državljan presodil, da je na primer zakon o dohodnini neustaven, pa ne bi hotel plačati razlike v akontaciji? Bodite no resni, saj niste direktor tajne službe!

Gotovo se še spominjate afere Sova, zaradi katere so vse do volitev napadali Janševo vlado. Prejšnja vlada je namreč ustanovila komisijo, s katero je želela preveriti zakonitost dela obveščevalne službe in odpraviti morebitne nepravilnosti. Vladna komisija je odkrila veliko finančnih nepravilnosti, tajni finančni fond, za katerega vlada ni vedela, pred vlado skrite prisluškovalne naprave in vozila, ponarejena dokazila o izobrazbi zaposlenih, tajno podjetje uslužbencev Sove, ki se je ukvarjalo s spletnimi storitvami, ter nazadnje celo nezakonito prisluškovanje slovenskim in tujim državljanom. Takratno opozicijo, ki zdaj sestavlja oblast, je bolj skrbelo za privilegije vohunov kot njihove lumparije, ki jih ni bilo tako malo. Zato so kmalu našli novo afero, češ da naj bi se Janez Janša in Ivo Sanader po telefonu dogovarjala za incidente o Piranskem zalivu, informacijo o tem pa naj bi takratnemu premierju Tonetu Ropu dal takratni šef Sove Iztok Podbregar. Pozneje se je razkrilo, da to ni res in da so vohuni politikoma kar štirikrat nezakonito prisluškovali.
Po zamenjavi vlade  je nastal veliko hujši škandal. Ko je publicist Igor Omerza prosil za vpogled v arhivsko gradivo, ki mu ga dovoljuje veljavni zakon, je Sova nenadoma ugotovila, da bi moralo biti to gradivo tajno in da je treba spremeniti zakon ali vložiti ustavni spor. Raziskovalcu ni hotela izročiti gradiva, ampak je raje kršila zakon, pri tem pa jo je podprla celo Pahorjeva vlada. Zgodilo se je nekaj nezaslišanega: tajna služba se je dvignila nad zakon, vlada pa je sklenila, da ne bo spoštovala zakona, ampak tajno službo. Za nameček ni dovolila vpogleda v sporno dokumentacijo niti parlamentarni komisiji za nadzor nad delom varnostnih služb, ampak se je sklicevala na to, da gradivo pripada arhivu, za katerega pa ta komisija ni pristojna.
Po zadnji aferi Sova je Slovenija bližje Egiptu kot pa EU, čeprav je uradno njena članica. V državah EU si namreč nobena vlada ne more dovoliti, da bi kršila zakone oziroma da jih ne bi spoštovala. V nobeni državi EU se tudi ne bi moglo zgoditi, da bi vlada sklenila, da ne bo spoštovala zakona, ker je direktor varnostne službe ugotovil, da bo s tem ogrožen mednarodni ugled države. Dejansko mednarodni ugled Slovenije najbolj ogrožata nespoštovanje zakonov in dejstvo, da je nad pravno državo še vedno tajna služba.
Si predstavljate, da bi navadni državljan presodil, da je na primer zakon o dohodnini neustaven, pa ne bi hotel plačati razlike v akontaciji? Bodite no resni, saj niste direktor tajne službe!