Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vodstvo RTVS zavrača več navedb društva novinarjev o razmerah na TV Slovenija

Deli na:
Vodstvo RTVS zavrača več navedb društva novinarjev o razmerah na TV Slovenija

Foto: Arhiv Reporterja

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je opozorilo, da so navedbe društva novinarjev, ki je izrazilo zaskrbljenost zaradi razmer na TV Slovenija, "na več mestih netočne, popolnoma zavajajoče, predvsem pa očitno prirejene v korist nekaterih posameznikov," poroča spletni portal RTVS MMC.

V Društvu novinarjev Slovenije so namreč v torek opozorili na zamenjavo voditeljice Dnevnika Jelene Aščić in voditeljice oddaje Globus Helene Milinković. Prav tako je po navedbah društva vodstvo RTVS brez pravih pojasnil dan pred iztekom pogodbe obvestilo štiri sodelavce informativnega programa, da z njimi ne namerava podaljšati sodelovanja, med drugim tudi avtorju nekaterih odmevnih dokumentarcev Eriku Valenčiču.

Po navedbah društva sta na tretji program prestavljeni oddaji Odkrito in Točka preloma, koncept uveljavljene oddaje Tarča pa je spremenjen, oddaja skrajšana, od dosedanje avtorske ekipe pa ostaja le še voditelj. Zaradi vseh teh sprememb v društvu od vodstva RTVS zahtevajo pojasnila.

Vodstvo RTVS na to odgovarja, da skuša "društvo s svojimi izvajanji in terjanji pojasnil vplivati na uredniško politiko, kar pomeni nedopusten pritisk na RTVS".

Prav tako zanikajo, da so brez pravih pojasnil obvestili štiri sodelavce informativnega programa, da jim ne nameravajo podaljšati pogodbe. Tem sodelavcem pogodba poteče konec septembra, kar pomeni, da o prekinitvi sodelovanja niso bili obveščeni en dan, temveč mesec dni prej, navaja vodstvo RTVS.

Kot nadaljujejo, so bili ti sodelavci "korektno povabljeni na pogovor, pa se nekateri kljub večkratnim vabilom pogovora niso udeležili - in to brez navedb utemeljenih razlogov".

Prav tako zanikajo, da so bile sodelavcem pogodbe odpovedane brez pravih pojasnil. "Krčenje finančnih sredstev seveda vpliva tudi na delovanje nacionalne medijske hiše, kar je bilo ničkolikorat pojasnjeno tako novinarjem kot javnosti," so zapisali.

Zavračajo tudi navedbe, da se nadaljuje "praksa izkoriščanja najšibkejših". Kot pravijo, je RTVS prva medijska hiša v državi, ki se je bolečega vprašanja reševanja statusa stalnih honorarnih sodelavcev ob široki podpori organov upravljanja in nadzora ter socialnih partnerjev lotila jasno in odločno.

"Enostransko in prirejeno prikazovanje dejstev, kot si ga je dovolilo Društvo novinarjev, pa je v nasprotju z vsemi novinarskimi standardi in profesionalnimi pravili novinarske stroke. Zato njihov včerajšnji zapis, v katerem mrgoli netočnosti, žal ne pomeni nič drugega, kot velik madež na žlahtnosti novinarskega poklica," je po poročanju MMC še zapisalo vodstvo RTVS, ki bo sicer o trenutnih razmerah na Televiziji Slovenija spregovorilo v četrtek na novinarski konferenci.