Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vodstvo NSi o predlogih ukrepov za nižje davke z gospodarskimi in sindikalnimi organizacijami

Deli na:
Vodstvo NSi o predlogih ukrepov za nižje davke z gospodarskimi in sindikalnimi organizacijami

Foto: Facebook

Vodstvo NSi je začelo pogovore o predlogih ukrepov za nižje davke s predstavniki obrtnih, gospodarskih in sindikalnih organizacij. V Združenju delodajalcev Slovenije ocenjujejo, da gredo predlogi NSi v pravo smer, gospodarsko zbornico pa skrbi, da bo prišlo do dodatnih obremenitev gospodarstva. Tega sicer v NSi, kot so poudarili, ne želijo.

Predlogi NSi med drugim predvidevajo omejitev obveznosti plačevanja prispevkov za socialno zavarovanje navzgor in navzdol, drugačno dohodninsko lestvico, drugačno obdavčitev dobička za majhna podjetja, enakopravno davčno obravnavo dohodkov iz razdelitve dobička in nižjo obdavčitev božičnice.

Predvidene skupne finančne posledice v državnem proračunu so 600 milijonov evrov. Kot je v izjavi za medije pojasnil poslanec NSi Matej Tonin, bi izpad nadomeščali z večjo potrošnjo, do katere bo prišlo zaradi večje kupne moči, zaradi večjih neto prihodkov državljanov bo imela država večji izplen od dohodnine, delno pa bo k zamašitvi luknje pomagala tudi gospodarska rast.

Po njegovih besedah se sicer pojavljajo apetiti, da bi se potrošnja v javnem sektorju še dodatno povečala. Toda gospodarska rast ne sme biti porabljena za večjo potrošnjo javnega sektorja, ampak za davčno razbremenitev vseh državljanov, je poudaril.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je po srečanju povedal, da gre predlog NSi v pravo smer. Predloge davčnih sprememb bodo sicer tudi sami po obravnavi na upravnem odboru združenja poslali vladi, je napovedal.

Ga pa, kot je dejal, veseli predvsem to, da se je stranka odločila predlagati ukrepe, ki ne gredo zgolj v smeri gašenja požarov, polnjenja davčne blagajne in reševanja največjih anomalij, temveč sistematsko rešujejo vprašanje. Plače pri nas so praktično najbolj obremenjene v Evropi, zato moramo najti pot, da bo prišlo do razbremenitve delodajalcev in do večjih neto plač, je poudaril.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič pa je opozoril, da se bojijo, da bi zaradi izpada v državni blagajni gospodarstvo obremenili s kakšnimi drugimi davki in prispevki, zato bodo od ministrstva za finance terjali, da se vztraja pri že sprejetih odločitvah, da se gospodarstva dodatno ne obremenjuje. Učinki, ki so jih predvideli v NSi, kot so spodbuda gospodarstvu, večja konkurenčnost majhnih podjetij, spodbuda vlaganjem v podjetjih, so po njegovih besedah sicer realni.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je poudarila, da ne želijo, da bo na račun zmanjšanja prispevkov in davkov na udaru gospodarstvo. Po njenih besedah želijo nakazati smer, kako spodbuditi gospodarstvo in povečati potrošnjo, da bo korist obojestranska. Prispevki in davki v Sloveniji so namreč po prepričanju NSi previsoki.

Za popoldne je predviden še pogovor s Konfederacijo sindikatov Slovenije - Pergam, v prihodnjih treh tednih pa načrtujejo še bilateralne pogovore s predstavniki Združenja Manager, Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Zveze Svobodnih Sindikatov Slovenije ter z drugimi sindikalnimi organizacijami. Predloge si bodo nato prizadevali uskladiti tudi z vlado in jih s sprejemom v DZ zakonsko uveljaviti.