zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vode na Notranjskem in Dolenjskem še naraščajo

Deli na:
Vode na Notranjskem in Dolenjskem še naraščajo

Foto: Bobo

V Loški dolini je poplavna voda ponoči narasla za 10 centimetrov in še vedno narašča, zato je lahko dodatno ogroženih še do 40 objektov. Po besedah župana Janeza Komidarja je poplavljenih devet stanovanjskih in sedem gospodarskih objektov, ena oseba se je morala začasno preseliti k sorodnikom. Danes pridejo na pomoč tudi gasilci iz sosednjih občin.

Komidar je za STA napovedal, da bodo v primeru nadaljnjega dvigovanja vode še danes za pomoč prosili tudi Slovensko vojsko, ker so gasilci na robu svojih moči, saj so že tri dni aktivno vpeti v pomoč občanom. Danes pa pridejo na pomoč štiri enote gasilcev iz Grahovega, Cerknice, Rakeka in Logatca.

Državna cesta proti Babnemu polju je še vedno zaprta v naselju Pudob, kjer je preplavilo cesto. Poplavljene so tudi lokalne ceste Iga vas-Kozarišče in Kozarišče-Šmarata ter Lož-Podlož. Za silo so urejene povezave preko gozdnih poti, vendar so to res intervencijske poti, da lahko občani, če je treba, zapustijo naselje in gredo po opravkih, je pojasnil župan.

Zaradi vode, ki prekriva ceste, ne morejo zagotoviti šolskih prevozov za otroke iz vasi Podlož, Pudob, Šmarata in Kozarišče. Obvozi so urejeni po gozdnih poteh, ki pa niso primerne za šolski avtobus, zato na občini prosijo starše, da sami poskrbijo za prevoz otrok v šolo, vendar le pod pogojem, če lahko v šolo prispejo varno. V nasprotnem primeru naj otroci raje ostanejo doma.

Vodovodni sistem po županovih besedah kontrolirajo dnevno in težav s pitno vodo nimajo.

Kot je dejal Komidar, je ta tip poplave drugačen, kot je bil januarski, vendar pričakuje, da bi se moral nivo vode danes stabilizirati, v torek pa upadati. Na Agenciji RS za okolje so danes zapisali, da se poplavne površine v Loški dolini povečujejo. V zadnjih enajstih urah je vodostaj narasel za 18 centimetrov, sedaj narašča okoli 1,6 centimetrov na uro. Pričakujejo pa, da se bo do torka naraščanje postopno upočasnilo.

Vodostaj še vedno počasi narašča tudi na Cerkniškem jezeru in na Planinskem polju. Kot je za pojasnil poveljnik CZ Cerknice, se je Cerkniško jezero v zadnjih 24 urah dvignilo za pol metra. Jezero naj bi postopoma še naraščalo zaradi vode, ki bo pritekla iz Loške doline, vendar zaradi velike površine po kateri se voda razliva, jezero poplavlja počasi. Zaprte so ceste Dolenje jezero-Otok in Laze-Otok. Vas Otok je tako že postala otok.


Poplava je zaustavila proizvodnjo v podjetju Mineralka v Cerknici, kjer še vedno odpravljajo posledice in nepravilnosti, pri čemer pomagajo vsi zaposleni kot tudi zunanji izvajalci. Če bo vse po sreči, bodo proizvodnjo zagnali v sredo.

Prav tako se po podatkih centra za obveščanje še ne izboljšujejo razmere v delu občine Ilirska Bistrica. Še vedno se dviguje podtalnica in ogroža objekte na Baču in v Koritnicah. Gasilci črpajo vodo iz 14 kleti, ogroženi pa so tudi bivalni prostori v eni stanovanjski hiši v Koritnicah.

Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in v spodnjem toku Krke se zmanjšujejo. Predvidoma od torka do četrtka naj bi na območju naštetih kraških polj padlo od 40 do 80 milimetrov padavin, ki naj bi bile nekoliko bolj intenzivne v sredo in četrtek. Vodostaji v Loški dolini, na Cerkniškem in Planinskem polju se bodo zato v drugi polovici tedna še naprej poviševali.

Danes dopoldan med 9.30 in 12. uro bo povišano plimovanje morja ob slovenski obali. Na mareografski postaji v Kopru bo preseglo višino 300 cm in poplavilo nižje dele obale.

Po napovedih poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana bo vojska danes pomagala v Cerknici in na Igu.

Medtem se po državi nadaljuje sanacija po poplavah. Med drugim civilna zaščita občine Ljubljana prebivalce, ki so jih prizadele poplave, obvešča, da bo danes zjutraj Javno podjetje Vodovod - Kanalizacija odprlo dežurni telefon za prijavo praznjenja greznic za poplavljena območja. Upravičencem bo podjetje na zahtevo izpraznilo enotno količino do petih kubičnih metrov.

Za prebivalce s poplavljenih območij na južnem delu Ljubljane bo danes tudi organiziran prevoz do rednih linij mestnih avtobusov.