386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

Nina Osenar Kontrec, Dejan Kontrec Njena.si

Nina Osenar Kontrec razkrila veliko skrivnost

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vladimir Vodušek pravnomočno oproščen: »Šlo je za tipično zlorabo organov odkrivanja in pregona«

Deli na:
Vladimir Vodušek pravnomočno oproščen: »Šlo je za tipično zlorabo organov odkrivanja in pregona«

Vladimir Vodušek - Foto: Primož Lavre

Lanska oprostila sodba za novinarja Vladimirja Voduška, obtoženega poskusa izsiljevanja nekdanjega direktorja Uniorja Gorazda Korošca, je zdaj postala pravnomočna, je na svojem portalu Topnews sporočil Vodušek.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je junija lani v ponovljenem sojenju Vodušku izreklo oprostilno sodbo, saj ni ugotovilo, da bi mu bilo v postopku pred sodiščem dokazano, da je sredi leta 2012 izvedel kaznivo dejanje poskusa izsiljevanja takratnega direktorja Uniorja Gorazda Korošca. Tožilstvo je takoj po sodbi napovedalo pritožbo, ki pa je zdaj očitno doživela neuspeh in Vodušek je pravnomočno oproščen.

Spomnimo, policija je 12. julija 2012 na Trojanah prijela Voduška, potem ko je prejel 50.000 evrov od tajnega policijskega delavca Rudija, ki se je Vodušku predstavil kot pooblaščenec Korošca.

Tožilstvo je novinarja obtožilo, da je junija 2012 skupaj s Stanislavom Gabercem zato, da bi drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, prek direktorja Uniorjevega hčerinskega podjetja Rhydcon Vinka Stiplovška poskušal s pridobljenimi obremenilnimi dokumenti izsiljevati takratnega direktorja Uniorja Gorazda Korošca.

Vodušek je krivdo ves čas zanikal. »Jaz sem bil na sodišču zaradi tega, ker sem nekoga poklical in ga vprašal, ali držijo navedbe v dokumentih. To je vse,« je izjavil po lanski oprostilni sodbi,.

V tej zadevi je bil sicer že leta 2018 obsojen na zaporno kazen in enoletno prepoved opravljanja novinarskega poklica, a je višje sodišče to sodbo razveljavilo in jo vrnilo nazaj na prvo stopnjo pred nov sodni senat, ki je Voduška v drugo oprostil.

»Spoznal sem, da v pravosodju obstajajo ljudje – sodniki in predvsem sodnice, ki imajo integriteto in profesionalni pogum, da lahko odločijo na osnovi dokazov, ne pa na osnovi pričakovanja javnosti, politike in medijev ki so me obsodili, še preden sem prišel na sodišče,« je razplet zadeve zdaj komentiral Vodušek.

Višje sodišče v Mariboru je s potrditvijo oprostilne po njegovem vrnilo »čast in dobro ime« sodstvu in opralo madež s prvega sojenja, še pravi novinar. »Šlo je za tipično zlorabo organov odkrivanja in pregona, ki nima primerjave v novejši zgodovini držav in je vsaj v svoji 35 let dolgi novinarski karieri in je kljub vsem zarotam in umazanim ozadjem nisem bil vajen,« dodaja Vodušek.