stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada v DZ pošilja neusklajen predlog rebalansa

Deli na:

Vlada je na današnji seji sprejela predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, a bo v postopku njegovega sprejemanja še možno vlagati dopolnila. Če odhodkovne strani vsaj deloma ne uskladimo, manevrskega prostora ne bo več, opozarja premier Janez Janša.

"Vsak dan, ko Slovenija nima operativnega proračuna, nas stane," je na seji Ekonomsko-socialnega sveta takoj po seji vlade povedal premier Janez Janša. Rebalans je zato treba sprejeti čim prej. S tem bomo veliko privarčevali in bodo ukrepi lahko milejši, je socialne partnerje pozval k čim prejšnjemu dogovoru.

Odhodki lahko letos znašajo 9,14 milijarde evrov, če želimo doseči cilj o primanjkljaju v višini treh odstotkov bruto domačega proizvoda, je povedal finančni minister Janez Šušteršič.

Proračun za leto 2012 je DZ sprejel že novembra 2010 in temelji na medtem že zastarelih napovedih. Prejšnja vlada je zato njegovo izvrševanje že konec lanskega decembra zamrznila, dokler ne bo pripravljen rebalans.

V skladu z obljubo izpred tedna dni je vlada za današnjo sejo Ekonomsko-socialnega sveta pripravila nabor ukrepov, s katerimi bi zagotovili dodatne prilive v proračun. Tako naj bi med drugim zvišali nekatere davčne stopnje, denimo pri davku na vodna plovila ali od kapitalskih dobičkov, uvedli obdavčitev več vrednih nepremičnin in v dohodninsko lestvico dodali nov davčni razred, medtem ko zvišanje davka na dodano vrednost ni predvideno.