državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada upa, da ste že pozabili, kdo je novi Cerarjev adut Anton Žunič

Deli na:
Vlada upa, da ste že pozabili, kdo je novi Cerarjev adut Anton Žunič

Foto: Bobo

Vlada je včeraj za državnega sekretarja v kabinetu premierja Mira Cerarja imenovala nekdanjega prvega nadzornika NLB Antona Žuniča. V Cerarjevem kabinetu upajo, da ne veste, kdo je Anton Žunič, ali pa ste že pozabili, zakaj vam je to ime znano.

Če vam je to ime znano, potem se spomnite časov, ko je Novo ljubljansko banko (NLB) kot predsednik uprave vodil Marjan Kramar. Žunič je bil tedaj predsednik nadzornega sveta NLB, ki je Kramarjevo upravo "nagradil" s pogodbami z milijonskimi nagradami. Ko se je Kramar leta 2009 poslovil, je višina njegove nagrade razburila javnost, Žuniča verjetno stala položaja državnega sekretarja v kabinetu tedanjega premierja Boruta Pahorja in mu na grbo nakopala celo kriminalistično preiskavo.

Sporočilo o seji vlade s skopo in pomanjkljivo predstavitvijo Žuniča

Žunič je bil tudi državni sekretar na finančnem ministrstvu za časa prvega mandata Dušana Mramorja v Ropovi vladi. Po odhodu iz javne službe in nadzornega sveta NLB se je leta 2006 zaposlil v Factor banki, razvpiti zaradi podeljevanja slabih posojil. V banki je ostal do njene likvidacije leta 2013.

Vlada v sporočilu za javnosti razumljivo ni omenjala za Žuniča nerodne epizode s Kramarjevo nagrado, za povrh pa si je v kratkem povzetku Žuničeve poslovne biografije privoščila popolnoma ignorirati njegovih sedem let v Factor banki. Če bi se zanašali le na vladino predstavitev novega državnega sekretarja, bi obveljal za strokovnjaka s področja bančništva z bogatimi izkušnjami in zaslugami za uspehe NLB, v katere sistemu je delal med letoma 1993 in 2005 in kjer je menda vzpostavil "enega bolj učinkovitih in vzdržnih sistemov upravljanja bančnih tveganj v Sloveniji". Kaj se je z njim dogajalo po letu 2005 pa do leta 2012, ko je postal predsednik upravnega odbora proizvajalca arom Vitiva iz Markovcev, vladni informatorji niso želeli omenjati.