Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada spet o nagradi

Deli na:

Vlada je na današnji seji sklenila od uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) zahtevati sklic izredne skupščine, na kateri naj bi delničarji izglasovali javno objavo podatkov o izplačilih nagrad nekdanjemu predsedniku uprave banke Marjanu Kramarju.

Vlada je na današnji seji sklenila od uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) zahtevati sklic izredne skupščine, na kateri naj bi delničarji izglasovali javno objavo podatkov o izplačilih nagrad nekdanjemu predsedniku uprave banke Marjanu Kramarju.

Nadzorni svet bo do skupščine, ki jo mora NLB sklicati v 30 dneh od poziva, od uprave zahteval popolno informacijo, kako je bila ta nagrada obračunana, kakšna je pogodba, kdo jo je obračunal in izplačal, ter zakaj se formula za njen izračun v času bistveno spremenjenih okoliščin v letih 2006, 2007 in 2008 ni spremenila, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Franc Križanič.

Vlada verjetno nima možnosti, da bi vračilo nagrade zahtevala s tožbo, je ugotovil Križanič. Bo pa še preverila možnost vložitve odškodninske tožbe zaradi nekaterih kreditov, ki so bili dani s prenizkimi jamstvi.

Na skupščini naj bi zahtevali informacije o vseh nagradah, ki so bile izplačane v zadnjih štirih letih in ne le o domnevno milijon evrov visoki nagradi ob Kramarjevem odhodu s položaja predsednika uprave NLB v začetku tega leta. "Mislim, da obstajajo realne možnosti, da se vsaj del nagrade vrne," je dejal ter dodal, da se z njo najraje ne bi ukvarjal, če "ne bi bila tako izjemno visoka v tako neugodnem času".

Očitno je, da so v preteklem mandatu tudi nadzorniki prejemali visoke nagrade, je dodal minister za finance Matej Lahovnik. Nadzorniki NLB naj bi namreč za leti 2006 in 2007 poleg sejnin prejeli še 25.000 evrov nagrade. "Če so res prejeli takšen znesek, potem to v veliki meri pojasni, zakaj se niso ustrezno odzvali in spremenili formule za izračun nagrade, ko je bil za to še čas," je dejal.

Tudi Križanič je kot glavno napako izpostavil dejstvo, da nadzorniki niso spremenili formule za izračun nagrade, "ko se je izkazalo, da ni več učinkovita oz. je za tistega, ki jo dobi, preveč učinkovita."