Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada še septembra o izredni uskladitvi pokojnin

Deli na:
Vlada še septembra o izredni uskladitvi pokojnin

Foto: Bobo

Vlada bo predlog za soglasje k sklepu Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije za izvedbo izredne uskladitve pokojnin v letu 2016 obravnavala še v tem mesecu, so za STA pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Koalicija se je sicer o izredni uskladitvi pokojnin v višini 0,4 odstotka dogovorila v začetku junija, ob robu razprave o podpori ministrici za delo Anji Kopač Mrak. Je pa prvak DeSUS Karl Erjavec tedaj priznal, da še ni znano, kdaj bo in od kod bodo vzeli sredstva.

Na ministrstvu za delo so danes za STA zgolj potrdili, da bo vlada o tem razpravljala še septembra. Niso pa pojasnili, s katerih proračunskih postavk bodo zagotovljena sredstva, prav tako niso posredovali ocene, koliko bi vlada uskladitvi namenila.

So pa na ministrstvu za finance za STA pojasnili, da bi izredna uskladitev pokojnin za 0,4 odstotka na letni ravni zahtevala okoli 20 milijonov evrov. Če bi torej vlada uskladitev potrdila septembra in bi začela veljati z oktobrom, bi državo po oceni ministrstva v letošnjem letu stala okoli 4,8 milijona evrov.

Na potrebo po skorajšnji uskladitvi pokojnin so danes ponovno opozorili tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije, kjer opozarjajo, da kljub ugodnim gospodarskim razmeram še ni prišlo do izredne uskladitve pokojnin, napovedane za drugo polovico leta.