profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada je objavila pravni dosje primera Baričevič

Deli na:

Namestnica vodje kabineta predsednika vlade Jadranka Gustinčič je danes predstavila pravni dosje primera Baričevič. Ponovila je četrtkovo izjavo premiera Boruta Pahorja, da je nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik objektivno odgovoren za nepravilnosti pri vračanju bulmastifov lastniku Saši Baričeviču.

Namestnica vodje kabineta predsednika vlade Jadranka Gustinčič je danes predstavila pravni dosje primera Baričevič. Ponovila je četrtkovo izjavo premiera Boruta Pahorja, da je nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik objektivno odgovoren za nepravilnosti pri vračanju bulmastifov lastniku Saši Baričeviču.

Že v četrtek je namreč premier Pahor povedal, da ni več nobenega dvoma, da bi bilo treba pse usmrtiti.

Dosje je neke vrste kronologija odločanja uradnih organov o vrnitvi psov njihovemu lastniku Saši Baričeviču, ki so bili odvzeti potem, ko so leta 2006 napadli in močno poškodovali mimoidočega Stanislava Megliča. V njem pa je tudi nekaj pravnih ocen o ravnanju posameznih organov, iz katerih je razvidno, da imajo o vračanju psov različna mnenja.

Ker je bil primer Borut Pahor zaseden z drugimi obveznostmi, Gustinčičeva pa za komentiranje dokumentov ni imela polnih pooblastil, so novinarji dobili le nekaj splošnih kratkih pojasnil o dokumentih.

Edina novost, ki jo je danes povedala Gustinčičeva, je ta, da je bil za Pahorjevo oceno o Pogačnikovi objektivni odgovornosti ključen dokument službe vlade za zakonodajo.

Pravna služba je v svojem mnenju, izdanem 8. marca, zapisala, da izjava nekdanjega ministra Milana Pogačnika, da je moralo ministrstvo pri vrnitvi psov lastniku slediti upravni odločbi Upravnega sodišča RS, strokovno ne vzdrži. Po mnenju službe bi moralo ministrstvo namreč slediti leta 2007 noveliranemu zakonu o zaščiti živali in pse usmrtiti.

Omenjeni zakon je namreč omogočal, da se nevarne pse usmrti tudi v postopkih, ki so se začeli že pred novelacijo zakona. Spomnimo namreč, da so psi Megliča napadli leta 2006, ko je veljal še stari zakon o zaščiti živali, po katerem takšnih psov ni bilo mogoče usmrtiti, pač pa je bilo treba prej poskusiti z njihovo socializacijo.

Po mnenju vladne službe za zakonodajo bi ministrstvo moralo tako ravnati kljub temu, da je upravno sodišče v omenjeni odločbi zagovarjalo enako trditev kot ministrstvo, namreč, da je treba pri odločanju o usmrtitvi uporabiti zakon, ki je veljal v času napada. Po navedbah vladne službe za zakonodajo je namreč upravno sodišče s takšno odločitvijo storilo pravno napako, saj je bodisi spregledalo bodisi napačno razumelo določbe noveliranega zakona, ki so v omenjenem primeru določale uporabo novega zakona.

Na vprašanje, ali bodo zaradi takšnih ugotovitev Pogačnika doletele kakršnekoli sankcije, morebiti celo odvzem ministrskega nadomestila, ki ga prejema, Gustinčičeva danes ni odgovorila, saj za to, kot je dejala, nima pooblastil. Je pa že pred tem povedala, da namen oblikovanja pravnega dosjeja ni bilo iskanje kakršnekoli odgovornosti, pač pa le razjasnitve tega, zakaj je v zadevi prihajalo do posameznih odločitev.

Poleg pravnega mnenja vladne službe za zakonodajo je sicer vlada danes objavila še poročilo in mnenje kmetijskega ministrstva o vračanju psov Baričeviču, poročilo državnega pravobranilstva ter zapisnik o ugotovitvah inšpektorja za javno upravo. Iz omenjenih dokumentov, kot je že v četrtek pojasnil Pahor, je razvidno, da o vračanju bulmastifov obstajajo različna mnenja. Večina mnenj kmetijskega ministrstva zagovarja zakonitost vrnitve, medtem ko mnenja, ki niso nastala na ministrstvu, temu ne pritrjujejo.

V SLS so ob tem v sporočilu za javnost navedli besede predsednika SLS Radovana Žerjava, ki se sprašuje, kdo je subjektivno odgovoren za tragedijo z bulmastifi, če je za vračanje psov objektivno odgovoren bivši minister Milan Pogačnik. Po Žerjavovih besedah je zato ključno, da predsednik vlade "nemudoma pove, ali in kakšne ukrepe bo zaradi vseh teh nezakonitosti in drugih strokovno spornih ravnanj v upravnem postopku vračanju bulmastifov lastniku zahteval ter pri kom", še navajajo v sporočilu za javnost.

"Poleg tega pa tudi danes javnost ni prejela odgovora na ključni problem, ki ga je razkrila afera bulmastifi: Kdo v Sloveniji lahko prepreči situacije, ko državni organ odloča v korist zasebnega in ne v korist javnega interesa," Žerjavove besede povzemajo v SLS.

V SLS zato ponovno pozivajo Pahorja, da se zadeva v celoti razjasni in da bodo kršitelji tudi odgovarjali, hkrati pa pričakujejo, da bodo pristojni organi "bolj temeljito kot doslej" preiskali vse okoliščine glede postopka vrnitve bulmastifov in same tragedije.