zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada in sindikati dosegli dogovor, danes predvideno parafiranje

Deli na:
Vlada in sindikati dosegli dogovor, danes predvideno parafiranje

Foto: Bobo

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo predvidoma danes popoldne parafirali dogovor, do katerega so prišli v četrtek zvečer.

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja bo skupni učinek dogovora na javno-finančne izdatke vseh blagajn v prihodnjem letu približno 56 milijonov evrov.

Danes naj bi najprej v delovni skupini pregledali besedilo in ga uskladili. Po besedah vodje ene od sindikalnih pogajalskih skupin Jakoba Počivavška je bilo v tej fazi število sindikatov, ki bi dogovor podprli, zadostno. Se bodo pa po parafiranju dogovora sindikati na svojih organih odločali o podpisu, ki naj bi sledil sredi prihodnjega tedna.

Kot je dejal Koprivnikar, sta z dogovorom lahko zadovoljni obe strani. Za državo prinaša obvladljive finančne posledice, hkrati pa je usmerjen tako, da po eni strani več in prej daje tistim, ki so v slabšem socialnem položaju.



V dogovoru so predvideli roke za odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest. Pri najslabše plačanih bodo nepravilnosti začeli odpravljati in višje plače izplačevati z majem, za ostale pa z julijem, je navedel minister.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je poudaril, da se večina varčevalnih ukrepov odpravlja v prihodnjem letu, v letu 2018 pa bodo veljale le še omejitve pri delovni uspešnosti in zamik izplačil napredovanj na december. Leto 2019 ni del dogovora.

Kot pomemben je izpostavil tudi regres v višini tisoč evrov za zaposlene do 16. plačnega razreda. Premik, zlasti za starejše od 50 let, pa so dosegli tudi pri višini premij kolektivnega dopolnilnega pokojninskega zavarovanja.