Revija Reporter
Slovenija

Vlada enega človeka: kako Janša ignorira in ponižuje svoje ministre

Igor Kršinar
4.007

30. maj. 2021 20:00

Deli na:

Janez Janša v državnem zboru

DZ/Matej Grah

Z odstopom pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič se razkriva, da so v ministri v vladi Janeza Janše lahko le njegove marionete, sicer se morajo posloviti.

Toda izvolitev naslednjega ministra se lahko zaradi »visečega parlamenta« precej zaplete in koaliciji zmanjka kakšen glas. Tako kot je bila v petek vnovič prekratka za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.



»To ne bo koalicija ene stranke, kot tudi ne koalicija enega predsednika. To bo koalicijska vlada, v kateri se bo delalo s konsenzom in upoštevanjem vseh štirih partneric,« je 25. februarja lani tvitnil prvak SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Po enem letu je jasno, da v vladi odloča le en človek, premier Janez Janša, vsi ostali pa opravljajo vlogo ministrantov, ki mu lahko zgolj prikimavajo.

Pišemo o ozadju odstopa ministrice Kozlovičeve, s čim se je zamerila premierju Janši in zakaj ji je Počivalšek obrnil hrbet, kako bi minister za javno upravo Boštjan Koritnik skoraj doživel enako usodo in s čim si je povrnil zaupanje predsednika vlade.

Prav tako pišemo o marionetni ministrici za izobraževanje Simoni Kustec in kdo v resnici vlada na njenem resorju, kako so se ministri iz vrst NSI spremenili v Janševe ministrante, razkrivamo pa tudi dogajanje v državnem zboru pred spodletelim glasovanjem za razrešitev Igorja Zorčiča.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24