cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlada baranta za Eurobasket, Grki čakajo na spodrsljaj Slovenije

Deli na:

Slovenija nikakor ne uspe zbrati denarja, potrebnega za pridobitev organizacije evropskega prvenstva v košarki leta 2013, zato se utegne zgoditi, da prvenstvo dobita Grčija ali Velika Britanija. Vlada je za organizacijo pripravljena nameniti le 1,16 milijona evrov od 6,5 milijona, ki jih zahteva FIBA.

Slovenija nikakor ne uspe zbrati denarja, potrebnega za pridobitev organizacije evropskega prvenstva v košarki leta 2013, zato se utegne zgoditi, da prvenstvo dobita Grčija ali Velika Britanija. Vlada je za organizacijo pripravljena nameniti le 1,16 milijona evrov od 6,5 milijona, ki jih zahteva FIBA.

Slovenija ni nič bližje organizaciji evropskega košarkarskega prvenstva 2013, kot je bila pred današnjim zasedanjem slovenske vlade. Ta je namreč sprejela sklep, da lahko k organizaciji tega velikega in odmevnega dogodka prispeva le 1,1 milijona evrov namesto 6,5, kolikor jih zahteva Fiba Europe. KZS vseeno vztraja pri organizaciji EP.

Vlada republike Slovenije je pripravljena za EP odšteti natančno 1.160.200 milijona evrov, Košarkarski zvezi Slovenije pa je naložila breme, da naj v pogajanjih z evropskim delom Mednarodne košarkarske zveze (Fiba Europe) doseže znižanje zahtevane kotizacije. Ob tem je Košarkarski zvezi Slovenije še predlagala naj se prijavi na različne razpise za dodelitev evropskih ali nacionalnih sredstev ter iskanje novih pokroviteljev.

Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da je sedanja višina kotizacije enostavno previsoka. "Če se bo KZS z dodatnimi sponzorji in s Fibo dogovorila za ugodnejše pogoje plačila kotizacije in zmanjšala proračun, bi lahko vlada pozneje odločala še enkrat in namenila dodatna sredstva," je napovedal Pahor.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je povedal, da so vsi ministri, ki imajo na voljo sredstva za promocijo ali gradnjo objektov, pripravljeni zagotoviti dodaten denar, če bo KZS pripravila ustrezne vloge. "Potrebno pa se je zavedati, da organizator EP ni ne vlada ne Slovenija, ampak KZS. Vlada podpira organizacijo EP, toda odgovornosti ne more sprejemati," je opozoril Lukšič.

Na odločitev slovenske vlade se je odzvala Košarkarska zveza Slovenije, ki je poudarila, da je razočarana nad odločitvijo vlade, vendar nad organizacijo EP ne odstopa.

"Čeprav je podpora slovenske javnosti organizaciji evropskega prvenstva 2013 zelo visoka, očitno to ni dovolj za slovensko vlado, ki je sprejela odločitev, po kateri nismo nič bližje organizaciji evropskega prvenstva. Zavedamo se, da časi niso rožnati, da Slovenijo v letu 2013 čakata dva zahtevna projekta, univerzijada in evropska prestolnica kulture, vendar menim, da bi morala država spoznati prednosti in koristi, ki jih prinaša tako veliko in odmevno tekmovanje. Za KZS je organizacija evropskega prvenstva prevelik zalogaj, zato si je brez pomoči vlade ne moremo predstavljati. Glede razpisov, ki nam jih predlaga vlada, smo v dilemi, kaj narediti. Nenazadnje smo za dosedanje aktivnosti okoli organizacije EP iz svojega proračuna porabili že 75.000 evrov," pravi predsednik KZS Roman Volčič.

Pahor je tudi opozoril. "Slovenija je edini kandidat. Potrebno se je vprašati, zakaj. Fiba, s katero sem se pripravljen tudi sam pogovoriti, je razumela namig po mojih izjavah, da je bila prvotno predvidena kotizacija za Slovenijo previsok strošek in je že znižala pristojbino, tudi sedanja višina pa je previsoka. Slovenija športne dvorane potrebuje ne glede na organizacijo košarkarskega EP. Prav tako potrebujemo promocijo Slovenije. Pristojna ministrstva, ki imajo sredstva za omenjene namene, lahko del tega denarja namenijo tudi za organizacijo košarkarskega EP, če bo vse skupaj KZS ustrezno predstavila, pripravila dober program in ustrezen proračun ter kandidirala za sredstva," je nanizal Pahor.

EP v košarki ne bi bil edini velik organizacijski zalogaj za Slovenijo v letu 2013. "Leta 2013 bomo gostili tako zimsko univerzijado v Mariboru kot evropsko prestolnico kulture. Patrije, ladjo Triglav, univerzijado, prestolnico kulture, vse to so odločitve prejšnjih vlad in mi te odločitve spoštujemo. Toda sam v času krize nobeni vladi, ki se bo sestavila za nami, ne želim nalagati dodatnih obveznosti. EP v košarki ne moremo primerjati z univerzijado, EP je stokrat bolj odmevno in je tudi eden redkih dogodkov, ki ga lahko pripravimo in lahko dosega dobre promocijske in gospodarske učinke," je menil Pahor.

Odločitev vlade je sprožila veliko negotovost, ki bo najkasneje rešena 5. decembra na zasedanju izvršnega odbora Fiba Europe v Münchnu. Ta bo imel verjetno le dve možnosti, dodelitev evropskega prvenstva Sloveniji po precej nižji ceni kot 6,5 milijonov evrov ali objavo novega razpisa. Zanimanje za organizacijo evropskega prvenstva 2013, če bo Fiba Europa znižala kotizacijo, sta bojda že izrazili Grčija in Velika Britanija.