stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vlačič gostil Stanovnika

Deli na:

Na prvem v nizu večerov Socialnih demokratov v Portorožu, je bil gost ministra za promet Patricka Vlačiča predsednik Združenja zveze borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik. "Vprašanje meje na morju ne more biti vprašanje arbitraže ali mednarodnega sodišča, je vprašanje naše pravice," je dejal Stanovnik.

Na prvem v nizu večerov Socialnih demokratov v Portorožu, je bil gost ministra za promet Patricka Vlačiča predsednik Združenja zveze borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik. "Vprašanje meje na morju ne more biti vprašanje arbitraže ali mednarodnega sodišča, je vprašanje naše pravice," je dejal Stanovnik.

Po oceni Stanovnika problema meje med Slovenijo in Hrvaško ni, obstaja pa problem razmejitve na morju, saj bi nekateri Slovenijo želeli proglasiti za kontinentalno državo. Kot je še dejal Stanovnik, vprašanja izhoda na odprto morje ni mogoče reševati z arbitražo ali mednarodnim sodiščem.

Izhod na odprto morje Sloveniji po Stanovnikovih besedah pripada, saj je pravico do morja uživala tudi v Jugoslaviji. "Če bomo pristali na arbitražo, si bomo Slovenci sami zaprli okno v svet, za katerega smo se bojevali pol stoletja," je dejal Stanovnik.

Stanovnik se je dotaknil tudi praznika vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga v Sloveniji praznujemo danes. Poudaril je, da z datumom ni zadovoljen, "saj gre za datum, ko je bila ratificirana mirovna pogodba, ki je 100.000 Slovencev prepustila Italijanom". Pač pa imamo Slovenci, kot je dejal Stanovnik, "veliko razlogov za praznovanje 16. septembra, ko je vrhovni plenum Osvobodilne fronte (OF) sprejel odlok o priključitvi Slovenskega primorja k združeni Sloveniji".

Stanovnik je orisal tudi dogajanje na Slovenskem pred in med drugo svetovno vojno. Kot je dejal, so na nastanek OF pomembno vplivale ugotovitve Edvarda Kocbeka in Edvarda Kardelja. "Kocbek je ugotovil, da pri španski vojni ne gre za verski ampak socialni konflikt, Kardelj pa, da je nacionalni problem tudi socialni," je dejal. Tudi iz njunih ugotovitev se je po Stanovnikovem "pokazalo bistvo OF, ki je bil odpor nacizmu in fašizmu v povezavi s komunizmom".

O nedavno izglasovani noveli zakona o žrtvah vojnega nasilja pa je Stanovnik dejal, da je sprejetje zakona podpiral, saj naj bi med Slovence prinesel spravo. Stanovnik je pri tem obsodil obstrukcijo poslancev SDS in SNS pri sprejemanju novele. "Žalosti me, da je zakon, ki bi moral prinesti spravo, med Slovence ponovno vnesel razprtije," je dejal.

Kot je še dejal, "sprave ne bo dotlej, dokler ne bomo priznali, da smo bili mi premagani in so oni zmagali". "Dokler Hitlerju ne bomo v Ljubljani postavili spomenika, dotlej ne bo miru," je sklenil Stanovnik.