državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vizjak: Jutri zadnji rok za dogovor s policijskima sindikatoma

Deli na:

Predstavniki policijskih sindikatov so na nadaljevanju pogajanj ministru za delo Andreju Vizjaku predstavili nove predloge k sicer že parafiranemu sporazumu. Zadnji rok za dogovor je torek, ko naj bi ponovno parafirali besedilo sporazuma. Vizjak pa podpis sporazuma in umik referendumske pobude o varčevalnem zakonu pričakuje v sredo.

Policisti so po ministrovih besedah danes prišli z nekoliko dopolnjenim parafiranim sporazumom. Ob tem je poudaril, da so s parafo že potrdili, da se strinjajo z vsebino, danes pa so prišli z novimi predlogi. Po Vizjakovih besedah so ugotovili, da nekateri nadgrajujejo določeno besedilo in nimajo finančnih posledic, nekateri predlogi so statusne narave, nekateri pa imajo finančne posledice.

Vladna stran si je popoldan vzela za preučitev predlogov, da bodo videli, ali posegajo v sistem. Nekateri dodatni predlogi policistov so za vlado sprejemljivi, nekateri pogojno, nekateri pa niso, je pojasnil minister. Konkretno pa o tem ni želel govoriti. Po ministrovih besedah se bodo o teh predlogih pogovarjali na torkovem nadaljevanju pogajanj in morebiti za nekatere poiskali alternativne, boljše rešitve.

"Razumemo njihovo ambicijo in oni morajo tudi razumeti naše omejitve, da s tem dogovorom ne moremo in ne smemo posegati v neke že sprejete odločitve vlade, še posebej kar se tiče enotnega plačnega sistema, kar se tiče zakona za uravnoteženje javnih financ in ne nazadnje kar se tiče že sklenjenega dogovora z ostalimi sindikati," je pojasnil Vizjak. Kot je dodal, pa lahko poiščejo nekatere rešitve za njihove specifike, ki so jih obremenjevale doslej, in tu je vlada pripravljena najti kompromis.

Današnji predlog obeh sindikatov je po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča večinoma modifikacija že dogovorjenih stvari. Kot je dodal, so med drugim dodatno zahtevali, da se policiste v kazenskih postopkih za dejanja storjena v prostem času izenači z drugimi državljani.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je v izjavi za medije pojasnil, da so dopoldne vladni strani dali predloge, "za katere mislimo, da jih je nujno v tej fazi treba urediti, da bi bili lahko še sprejemljivi za članstvo, ki ga oba sindikata zastopata". Med njimi je izpostavil urejanje kolektivne pogodbe, ki je ena od točk sporazuma.

Kot pomembno je Vizjak izpostavil, da so policisti že pripravili del normativnega dela kolektivne pogodbe, za katero so se dogovorili, da jo bodo uskladili do septembra letos. Popoldne so se namreč pogajanja z ministrstva za delo preselila na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Po Uroševičevih besedah se usklajujejo glede kolektivne pogodbe za policiste.

"Šli smo v usklajevanje kolektivne pogodbe za policiste, da izčistmo še normativni del oz. tisto, kar mi mislimo, da je treba zapisati, vladna stran pa tisto, kar se lahko zapiše," je pojasnil Uroševič. Na mizi so po njegovih besedah izhodišča za kolektivno pogodbo, ki jih je treba pravilno zapisati v osnutek. Petrovič pa je pojasnil, da se glede tega niso sestali z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom, ampak s strokovno ekipo, s katero so obdelali normativni del kolektivne pogodbe.

"Mi si prizadevamo, da bi zmagal socialni dialog. Končni zmagovalci vsega tega, če bo prišlo do sporazuma, pa bodo državljani, ki bodo dobili motivirano in dobro plačano policijo," je poudaril Petrovič. Glede Vizjakove napovedi, da bi bil sporazum lahko parafiran v torek, Petrovič ni želel špekulirati. Oba policijska sindikata se po njegovih besedah borita za izboljšanje položaja policistov, po 20 letih pa je prišlo do trenutka, ko poskušajo to urediti tako, kot je treba.

Že ob prihodu na nadaljevanje pogajanj je Petrovič zatrdil, da ima mandat organa sindikata za pogajanja z vlado o zahtevah policistov in tudi za podpis sporazuma, če bo kompromis sprejemljiv. Mandat članstva pa je po Uroševičevih besedah izražen s tem, da so povedali, da vsebina dosedanjega predloga sporazuma ne zagotavlja dovolj garancije, da bodo stvari tudi uresničene. "In to je največji problem," je poudaril Uroševič.

Vizjak je ponovil, da je cilj vlade objava zakona za uravnoteženje javnih financ v petkovem uradnem listu. Dogovor s policisti želijo po njegovih besedah doseči v enem dnevu in tako doseči umik referendumske pobude o omenjenem zakonu, kar je pogoj in sestavni del sporazuma. Kot je povedal Vizjak, naj bi v torek ugotovili, kako blizu so si po današnjem nadaljevanju usklajevanj in ponovno parafirali besedilo sporazuma.

V sredo naj bi dogovorjeno besedilo sporazuma obravnavala tudi vlada, po tem pa naj bi prišlo do podpisa sporazuma, je napovedal minister. To bo po njegovih besedah omogočilo umik referendumske pobude in uveljavitev varčevalnega zakona.

Rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma je sicer začel teči v petek in se izteče 28. junija. Po zadnjih podatkih upravnih enot so zbrali nekaj manj kot 200 podpisov, kar pa po navedbah sekretarja sindikata policistov Boruta Jakopina glede na podatke s terena ni najbolj točno.