kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Visoko vodstvo SDS

Deli na:

Če bi bile to nedeljo volitve, bi SDS volilo 18,1 odstotka ljudi, SD pa 8,9 odstotka, je pokazala anketa Večera. Sledijo SNS, LDS, SLS, Zares in DeSUS, slabih 60 odstotkov anketiranih pa ostaja neopredeljenih. Kot je še pokazala anketa, skoraj 80 odstotkov vprašanih nasprotuje ukinitvi študentskega dela, dve tretjini pa podpirata Slovensko vojsko.

Če bi bile to nedeljo volitve, bi SDS volilo 18,1 odstotka ljudi, SD pa 8,9 odstotka, je pokazala anketa Večera. Sledijo SNS, LDS, SLS, Zares in DeSUS, slabih 60 odstotkov anketiranih pa ostaja neopredeljenih. Kot je še pokazala anketa, skoraj 80 odstotkov vprašanih nasprotuje ukinitvi študentskega dela, dve tretjini pa podpirata Slovensko vojsko.

Podpora največji opozicijski stranki, ki jo vodi Janez Janša, je v primerjavi z januarsko anketo narasla za slab odstotek, podpora stranki Boruta Pahorja SD pa je padla za skoraj tri odstotke v primerjavi z januarjem in za dobrih pet odstotkov v primerjavi z anketo novembra lani.

Tudi tretje in četrtouvrščenima SNS in LDS se je podpora zvišala, prvo bi na volitvah izbralo 5,3 odstotka vprašanih, kar je več kot dva odstotka več kot prejšnji mesec, drugo pa 3,2 odstotka, pol odstotka več kot prejšnji mesec.

Na petem in šestem mestu s podobno podporo kot januarja ostajata SLS (2,2 odstotka) in Zares (1,5 odstotka). Stranki DeSUS na sedmem mestu je podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem padla za več kot polovico, zanjo bi glasovalo 0,7 odstotka vprašanih.

27 odstotkov anketiranih je na vprašanje, katero stranko bi volili, odgovorila z ne vem, skoraj tretjina vprašanih pa pravi, da se volitev ne bi udeležili oziroma ne bi volili nobene stranke. Med anketiranimi bi jih dobrega pol odstotka izbralo katero drugo stranko, dober odstotek pa jih na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Po rezultatih ankete se za ukinitev študentskega dela zavzema dobrih deset odstotkov anketiranih, slaba desetina pa ostaja neopredeljenih. Med tistimi, ki se izrekajo proti ukinitvi dela preko študentskih servisov, se nadpovprečno pojavljajo mladi, dijaki, študenti in vprašani iz koroške regije. Med tistimi, ki mislijo drugače, pa prevladujejo anketirani z višjo in visoko izobrazbo, doma iz podravske regije in simpatizerji SNS.

Dve tretjini vprašanih sta se v anketi opredelili proti ukinitvi vojske, k čemur je s peticijo pozivala revija Mladina. Slaba tretjina jih ukinitev podpira, slaba desetina pa o tem nima mnenja. Veliko večino, ki je proti ukinitvi vojske, nadpovprečno sestavljajo mladi, dijaki in študenti, srednješolsko izobraženi anketiranci in volivci LDS in SD. Med tistimi, ki bi vojsko ukinili, pa prevladujejo anketiranci, stari od 40 do 64 let, med njimi pa je nadpovprečno tudi število tistih, ki na vprašanje, katero stranko bi volili, odgovarjajo, da na volitve ne bi šli.

Anketo javnega mnenja je za Večer od 19. do 21. februarja izvajalo podjetje RM PLUS. Po telefonu so anketirali 700 naključno izbranih oseb, starih 18 let ali več, vzorec pa je reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji.