dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

princ charles, meghan markle, princ harry Svet24.si

FOTO: Harry in Meghan pokazala Archieja, princ ...

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

igor zorčič Svet24.si

Poslanci še ne bodo odločali o Zorčičevi ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

polona-kranjc Njena.si

Nova drama: Šokanten izbruh mirne Polone

Irena in Božo Njena.si

MasterChef: iz ozadja presenetila Irena in Božo

Slovenija

Visoke plače Desusovih poslancev: še en razlog, zakaj nočejo iz Janševe koalicije

Deli na:
Visoke plače Desusovih poslancev: še en razlog, zakaj nočejo iz Janševe koalicije

Poslanci Desusa: spredaj Ivan Hršak, Franc Jurša, zadaj Branko Simonovič, Jurij Lep in Robert Polnar (izključen iz stranke). - Foto: Facebook

Eden od razlogov, zakaj poslancem Desusa ni do tega, da bi zapustili vladajočo koalicijo, so tudi položaji, ki jih zasedajo v državnem zboru.

Branko Simonovič je podpredsednik državnega zbora, zato vsak mesec prejme 5485 evrov bruto plače. Ivan Hršak kot predsednik mandatno-volilne komisije prejme 5.070 evrov, Robert Polnar pa kot predsednik odbora za finance 4968 evrov plače. Vse tri funkcije so odvisne od dogovora z vladajočo koalicijo. Vodja poslanske skupine Franc Jurša ima 5115 evrov, Jurij Lep pa kot njegov namestnik 4443 evrov bruto plače.

Na tej povezavi si lahko ogledate tabelo s plačami vseh poslancev DZ

Vsi poslanci prejmejo tudi poslanski dodatek za delo na  svojem volilnem terenu, in sicer 700 oziroma 800 evrov, odvisno od tega, koliko oddaljeno od Ljubljane je njihovo bivališče. Tisti, ki so že upokojeni, prejemajo še pokojnino. Po koncu mandata pa bodo vsi izpolnjevali pogoje za upokojitev.

Višina poslanskih plač je odvisna od funkcije, ki jo poslanci zasedajo, ter delovne dobe. V najvišji plačilni razred (65.) spada predsednik državnega zbora, sledijo  podpredsedniki in vodja poslanske skupine z več kot 20 poslanci (62. plačilni razred), nato ostale vodje poslanskih skupin in predsedniki delovnih teles (60. plačilni razred), namestniki vodij poslanskih skupin (57. plačilni razred), podpredsedniki delovnih teles (56. plačilni razred) in ostali poslanci (55. plačilni razred).

Loading...