nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virantov Peter Kraljič je v resnici stric iz ozadja Kučanovega Foruma 21

Deli na:
Virantov Peter Kraljič je v resnici stric iz ozadja Kučanovega Foruma 21

Foto: Bobo

Če bo Državljanska lista podprla Kraljiča za tehničnega mandatarja, naj njeni klasični liberalci z Janezom Šušteršičem na čelu kar pozabijo na prodajo NLB in se primejo za žepe!

Leta 1939 rojeni dr. Peter Kraljič je upokojeni direktor in partner mednarodnega svetovalnega podjetja McKinsey & Company, kjer je deloval na različnih izvršnih funkcijah 32 let vse do upokojitve. Doktoriral je na visoki tehniški šoli v Hannovru in končal študij MBA študij francoskem INSEAD. Po medijskih zapisih je svetovalec številnih svetovnih podjetij in vlad ter pobudnik vzpostavitve poslovne šole Bled IECD, za to mu je leta 2002 takratni predsednik Milan Kučan podelil častni znak svobode RS. Bil je tudi stalni predavatelj na gospodarskih razpravah Foruma 21.

Zelo dobro je sodeloval s Pahorjevo vlado, ki ga je imenovala za člana nadzornega sveta Slovenskih železnic, v nadzorni svet SID banke, prav tako je bil imenovan za člana nadzornega sveta Gorenja, pred tem pa je bil nadzornik Leka. Ko je zapustil nadzorni svet Slovenskih železnic, je to zelo obžaloval Gregor Golobič, ki je leta 2009 v intervjuju za STA rekel, da vlada kot lastnik SŽ njegovega sporočila ni vzela dovolj resno. Zelo dobro je sodeloval tudi s prejšnjim predsednikom Danilom Türkom. V zadnjem mandatu sodeluje z Gregorjem Virantom, ki ga je nagovarjal že h kandidaturi za predsednika države, zdaj pa se uradno pogovarjata »predvsem o Slovenskem državnem holdingu«. 
 
Kraljič je v svojih izjavah večkrat nasprotoval privatizaciji podjetij. Tako je leta 2006 v intervjuju za STA dejal, da mora država ključna podjetja obdržati v domači lasti, in se zavzemal za francoski model gospodarskega patriotizma. Nasprotoval je privatizaciji vodilnih podjetij, saj bi njihovi lastniki postali tujci. Primer NLB, ki je delno že prodana, je označil za napako, saj ne pozna »nobene zahodnoevropske države, ki bi svojo največjo banko prodala tujcem.« Podobno je menil tudi leta 2010 v intervjuju za Finance: »Nikoli ne bi prodal deleža NLB nekemu tujcu. Če smo že hoteli imeti tujca, mu dajmo manjšo banko, kakšno Banko Celje, ne pa največjo slovensko banko.«