cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant zateguje pas: nižanje poslanskih dodatkov, rezanje stroškov DZ …

Deli na:

V državnem zboru naj bi v letošnjem letu prihranili dober milijon evrov. Tako kaže predlog rebalansa proračuna DZ, ki ga je danes potrdil kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta. Predlog vključuje tako vladna izhodišča za stabilizacijo javnih financ kot varčevalne ukrepe, za katere so se dogovorili vodje poslanskih skupin.

Kot je na današnji seji kolegija predsednika DZ pojasnila generalna sekretarka Mojca Prelesnik, se lahko državnemu zboru v letošnjem letu, da bo še lahko normalno deloval, zmanjša pravica porabe za 1.062.209 evrov. V predlog rebalansa za letošnje leto pa so vključena tako vladna izhodišča za stabilizacijo javnih financ kot tudi varčevalni ukrepi, za katere so se s predsednikom DZ dogovorili vodje poslanskih skupin.

Rebalans predvideva krčenje na vseh postavkah. Tako predvideva, da se bodo glede na izhodišča vlade in pogajanja s sindikati plače v javnem sektorju znižale za deset odstotkov, kar bo veljajo tudi za zaposlene v DZ.

Pri plačah se sicer postavka v rebalansu glede na veljavni proračun zvišuje, in sicer zaradi zagotavljanja pravic poslancem po prenehanju mandata. Kot je pojasnil Virant, je prihranek večji, kot se zdi na prvi pogled, saj v proračunu za letošnje leto ni bilo planiranih sredstev za poslanska nadomestila. Če bi bile te pravice vključene v veljavni proračun, bi v DZ z varčevalnimi ukrepi prihranili štiri milijone evrov, je dejal. Dodal je še, da bodo lahko sredstva za plače znižali za polovico, če bodo z zakonskimi spremembami omejili pravico do prejemanja nadomestila.

Največ sredstev, dober milijon evrov, bi sicer v DZ prihranili na račun materialnih stroškov. Tu so po besedah Prelesnikove upoštevani vsi varčevalni ukrepi, sprejeti v prejšnjih letih, pa tudi dogovor poslanskih skupin o dodatnih varčevalnih ukrepih.


Tako naj bi se znižali dodatki, ki jih poslanci prejemajo za opravljanje funkcije v volilni enoti, in sicer bi namesto sedanjih 523 do 1013 evrov poslanci prejemali med 500 in 800 evri na mesec. Za uporabi službenih telefonov in računalnikov pa bi poslanci namesto sedanjih 3000 evrov na leto prejemali le še 1000 evrov, je pojasnil Virant. Med drugim bi se znižali tudi stroški za reprezentanco ter izobraževanje poslancev.

Predlog rebalansa so potrdili v vseh poslanskih skupinah, le vodja poslanske skupine SD Janko Veber se je glasovanja vzdržal. Meni namreč, da je predlog nejasen, saj vlada predlaga 15-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, v rebalansu DZ pa je predvideno 10-odstotno. Poleg tega bi morali s temi predlogi počakati do konca socialnega dialoga in predlaganih vladnih ukrepov ne sprejemati kot dejstvo, meni Veber, ki ne želi, da bi bili zato zaposleni v DZ v slabšem položaju kot ostali javni uslužbenci.

A je predsednik DZ opozoril, da morajo predlog danes sprejeti, sicer bodo blokirali pripravo rebalansa državnega proračuna. Virant ob tem opozarja, da gre za predpostavke, ki še niso definitivne, zato jih lahko še vedno spremenijo ob sprejemanju rebalansa proračuna.

Razprava se je vrtela tudi okoli sveta za varstvo okolja, ki sodi pod okrilje DZ. Z rebalansom je za njegovo delovanje predvidenih 90.000 evrov, nekateri poslanci pa so danes predlagali njegovo ukinitev. Zato je kolegij z večino glasov strokovnim službam naložil, naj pripravijo ustrezne spremembe zakona o varstvu okolja. Takšnemu sklepu je nasprotoval Veber, ki meni, da bi morali takšno odločitev sprejeti na podlagi argumentov.

Člani kolegija so poleg tega na predlog vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka službam DZ naložili, naj pripravijo analizo možnih rešitev glede poslanskih stanovanj. Tanko je namreč ocenil, da bi bilo ceneje, če bi DZ stanovanja prodal, poslanci pa bi za najemanje stanovanj v Ljubljani lahko prejemali mesečni pavšal.