zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant: Zahteva PS diši po interpelaciji ali nezaupnici vladi

Deli na:
Virant: Zahteva PS diši po interpelaciji ali nezaupnici vladi

Foto: Primož Lavre

Predsednik državnega zbora in Državljanske liste Gregor Virant je v izjavi za medije dejal, da se še ni odločil, ali bo sklical izredno sejo DZ, ki jo zahteva Pozitivna Slovenija. Zahteva namreč po Virantovih besedah zelo spominja na interpelacijo ali konstruktivno nezaupnico.

Največja parlamentarna stranka PS je namreč v četrtek zvečer vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o javnofinančni vzdržnosti in stabilnosti Slovenije. V PS so se obregnili tudi ob nekatere izjave premiera Janeza Janše, podane v medijih o tem, da bi Slovenija utegnila potrebovati pomoč EU, če se bodo negativni trendi nadaljevali, in da državi oktobra grozi nelikvidnost, če nam ne bo uspelo prodati obveznic. Te in nekatere druge izjave so v PS označili za neodgovorne in škodljive. Želijo, da ga DZ pozove k državotvorni in odgovorni drži ali pa ga, če tega "ni zmožen", poslanci pozovejo k odstopu.

Virant pa pojasnjuje, da zahteva PS "vsebuje določene elemente, za katere je po naši ustavi predvidena interpelacija ali konstruktivna nezaupnica". Sami pa so to vložili "kot nek sklep, da se pozove predsednika vlade k odstopu in to je treba pravno natančno preučit", pravi Virant. Zato se bo o tem posvetoval še z zakonodajno-pravno službo DZ in pravnikom Mirom Cerarjem in potem se bo odločil, ali skliče izredno sejo.

Najmanj deset poslancev lahko namreč vloži o delu vlade interpelacijo, ki jo predsednik DZ takoj pošlje predsedniku vlade in vsem poslancem. Hkrati določi predsedniku vlade rok za odgovor, ki ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 30 dni.

DZ razpravlja in odloča o interpelaciji najkasneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora vlade. Po končani razpravi o interpelaciji lahko predlagatelji interpelacije predlagajo, naj DZ sprejme sklep, s katerim se oceni delo vlade.



Najmanj deset poslancev pa lahko zahteva, da se glasuje o nezaupnici vladi, če hkrati s to zahtevo predlagajo izvolitev novega predsednika vlade. Nezaupnica vladi je izglasovana, če je z večino glasov vseh poslancev izvoljen nov predsednik vlade, določata poslovnik DZ in ustava.

Virant je sicer pokomentiral tudi razloge za sklic seje. Kot je dejal, morajo biti politiki v teh občutljivih časih pri izjavah zelo previdni, saj vsaka njihova izjava "gotovo ima učinek na finančne trge". Sam sicer ni želel špekulirati o razlogih premiera za izjave, je pa dejal, da razloga za črnogledost ni, je pa vse odvisno od "politične pameti".

Po njegovem mnenju bi moral tudi premier Janez Janša šefu evroskupine Jeanu-Claudu Junckerju, s katerim se bo kmalu srečal, sporočiti, da je Slovenija sposobna svoje probleme rešiti sama, da točno vemo, kaj narediti in da imamo jasen akcijski načrt.

Virant je tudi zagotovil, da je koalicija trdna, kar se tiče ukrepov za izhod iz krize. Vse stranke po njegovih besedah podpirajo pokojninsko reformo, reformo trga dela, sanacijo bank, reformo sistema upravljanja državnega premoženja in privatizacijo državnega premoženja.