sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Virant: Za napako pri predaji podpisov ni mogoče okriviti nikogar

Deli na:
Virant: Za napako pri predaji podpisov ni mogoče okriviti nikogar

Foto: Arhiv Reporterja

Po zapletu s predpisi v pobudi za referendum o slabi banki bo državni zbor popravil doslej pomanjkljive predpise, ki urejajo ta proces. V sistem bodo vgradili varovalke v obliki prevzemnih zapisnikov na vsaki točki, je danes v izjavi za javnost dejal predsednik DZ Gregor Virant.

Virant je poudaril, da je do napake pri podpisih očitno prišlo med kroženjem fotokopij podpisov med DZ in ministrstvom za notranje zadeve, sam prevzem podpisov v DZ ni problematičen. Toda v DZ in tudi na ministrstvu krivca za to niso našli in po Virantovih besedah za napako ni mogoče okriviti nikogar.

"Napaka s številom podpisom je posledica dejstva, da so v predpisih, ki ta proces urejajo, in dosedanji 15-letni praksi očitno v nekaterih točkah površnosti. Ko se dokumenti predajo v DZ, bi se moral narediti prevzemni zapisnik, ko gredo fotokopije na ministrstvo, bi se moral narediti zapisnik, in na poti nazaj isto," je pojasnil predsednik DZ.

Zdaj veljavni predpisi prevzemnih zapisnikov na vsaki točki ne zahtevajo. "Predpisi so pomanjkljivi, dosedanja praksa je slaba. Bila je sreča, da doslej do te napake ni prišlo," je poudaril Virant, ki tudi sam doslej ni vedel, kako ti postopki tečejo.

Virant bo o pomanjkljivih predpisih govoril tudi z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom. "Kajti isti problemi, ki obstajajo pri proceduri v DZ, se nanašajo tudi na notranje ministrstvo. Obe instituciji imata problem s pomanjkljivo urejeno proceduro," je pojasnil.

Če v PS menijo, da bi objektivno odgovornost moral nositi Virant, imajo vso pravico, kot je pojasnil predsednik DZ, to državnemu zboru tudi predlagati, o čemer bodo nato odločali poslanke in poslanci.

Virant je sicer zatrdil, da je glavni kontrolni mehanizem v procesu, hramba originalnih listov s podpisi v DZ, odigral svojo vlogo. DZ je namreč na ta način lahko preveril skladnost med tistim, kar trdi sindikat KNG, in kar so dejansko vložili v DZ, pri čemer je imel prav sindikat.


"Nepopravljiva škoda je bila preprečena. Referenduma o zakonu o slabi banki si sicer ne želim, vendar sem naredil vse, kar je bilo v mojih močeh, da bi zaščitil demokracijo in zakonitost," je poudaril Virant, pri tem pa priznal, da je zaradi zapleta prišlo do moralne škode državi, DZ in ministrstvu za notranje zadeve.

Kot je še dejal Virant, bi bila sicer temeljita preiskava o zapletu dobrodošla in zato je DZ ovadil neznanega storilca; kriminalisti se doslej v zvezi z zadevo v DZ še niso oglasili. Bo pa DZ pregledal tudi pretekle referendumske pobude, pri čemer pa Virant poudarja, da doslej nihče od ponudnikov tega problema še ni izpostavil.

Virantu, ki za za zaplet ne čuti krivega, je žal, da se v državi že en mesec ukvarjamo samo z referendumskimi postopki, namesto da bi vso energijo in čas vložili v reševanje resničnih problemov.

Predsednik DZ zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki predvideva ustanovitev t.i. slabe banke, zaradi zapletov s podpisi še ni podpisal in poslal predsedniku republike.

DZ je podpise pobudnikov za referendum o slabi banki zdaj znova poslal na ministrstvo, tokrat že po novih pravilih, in Virant pričakuje, da bo zdaj dovolj podpisov za določitev roka za začetek zbiranja 40.000 podpisov za referendum.

Najverjetneje v ponedeljek bo Virant tako določil rok za začetek zbiranja podpisov. Nato bo stekel 35-dnevni rok za zbiranje podpisov, to je nekje do 20. decembra, nato pa bo razpisan referendum, ki mora biti v 30 do 45 dneh od sprejema akta o razpisu. Referendum o slabi banki bi tako lahko bil januarja.

Virant je ob tem izrazil domnevo, da bi lahko bila tudi referendumska pobuda o slabi banki posredovana v presojo ustavnemu sodišču.